Smarte møbler til små leiligheter: Tips til å få mest ut av plassen med riktig innredning

Rydding
En mann som klør seg i hodet fordi han ikke har valgt riktig innredning med smarte møbler, da sofaen hans ikke får plass i en liten gang.

Få mest ut av plassen i hjemmet ditt. Vi ser nærmere på noen av de viktigste tingene du bør vurdere når du skal velge møbler til en liten bolig. Få nyttige triks og praktiske innredningstips.

Å bo i en liten leilighet betyr ikke nødvendigvis at du må ofre stil og komfort. Det krever bare å tenke smart når det kommer til innredningen.

I dette blogginnlegget vil vi utforske innovative løsninger og smarte møbler for små rom, fra multifunksjonelle møbler til smarte soveromsløsninger.

Les gjennom tipsene for å hjelper deg med å skape en smart og effektiv innredning!

 

Liten bolig, smarte møbler: Hva du bør tenke på når du innreder en liten plass

Å innrede en liten bolig kan være utfordrende, da du må tenke smart for å utnytte plassen fullt ut uten å ofre stilen du ønsker deg.

Ettersom innredning av små leiligheter krever grundige overveielser, har vi laget en oversikt over hva du bør tenke på:

 

Liten bolig med mange smarte møbler som er plassbesparende

Planløsningsoptimalisering

Hvordan du plasserer møblene kan påvirke følelsen av plass. Utforsk hvordan du kan dra nytte av planløsningen i boligen din for å få mest mulig ut av hver kvadratmeter.

Bruk av speil, smart fargebruk, riktig belysning, og plassering av møbler kan gi illusjonen av større rom.

 

Multifunksjonelle møbler

Multifunksjonelle møbler er nøkkelen når du skal innrede en liten bolig.

Invester i møbler som tjener flere formål, som sofabord med skjult oppbevaring, modulære hyller og skap som fungerer som både skrivebord og spisebord.

 

Soveromsløsninger

Optimaliser soverommet med skyvedørsgarderober eller vegghengte løsninger, vegghengte nattbord, og smart belysning for å gi en luftig atmosfære.

Velg farger som skaper luft og fremmer god søvnhygiene.

Utforsk sengeløsninger som sovesofaer, køyesenger med innebygd lagringsplass og vegghengte senger for å frigjøre gulvplass. Velg den løsningen som passer både plassen i din bolig og dine behov.

Du kan også velge senger med innebygd lagringsplass eller bruke kreative løsninger for å løfte sengen høyere opp, slik du bedre kan utnytte plassen under sengen. Dette gir ekstra plass til klær, sengetøy eller andre gjenstander som du i større grad trenger å gjemme bort eller oppbevare.

 

Stil og farger:

Alle møblene bør holde samme stil. Bruk gjerne et helhetlig fargeskjema for å skape harmoni, ro og romslighet. Lyse farger på vegger og møbler reflekterer lys, gir rommet et luftig preg og skaper en følelse av åpenhet. Dette gir et sammenhengende utseende og skaper mindre forstyrrelser, som gjør at boligen føles luftig, balansert og dermed større.

Unngå et tungt mønsterbruk, inkludert tekstiler på møbler og gardiner, da dette kan virke overveldende i små rom.

 

Lagerløsninger

For å frigjøre plass i små leiligheter eller hus, bruk et minilager som en smart løsning. Her kan du lagre sesongbaserte gjenstander og møbler som du ikke skal bruke på en stund eller som du ikke har plass til akkurat nå.

Ved å benytte en ekstra lagerbod blir det mye enklere å ha færre ting som tar opp plass i hjemmet. Dette bidrar til å skape en minimalistisk innredning, som igjen hjelper med å skape en illusjon av større plass og en luftig atmosfære.

 

Praktiske tips for riktig møbelinnredning på små steder

Du har nå fått en grov oversikt over hva du bør tenke på når du skal innrede en liten bolig.

Men hvordan går du praktisk til verks når du skal velge dine nye og smarte møbler til din lille leilighet eller hus?

Et lite soverom med riktig møbelinnredning med høye skap med flere hyller og god oppbevaring

Ved å ta hensyn til faktorene nedenfor, kan du optimalisere planløsningen og finne de rette møblene for å skape et romslig, funksjonelt og estetisk tiltalende hjem:

Hvordan optimaliserer jeg planløsningen?

Planløsningsoptimalisering i små leiligheter krever strategisk tenkning for å utnytte hver tomme plass på en effektiv måte.

Her er noen viktige og konkrete faktorer å vurdere:

 

 • Fleksibel, multifunksjonell og smart møblering

Velg møbler som kan tilpasses etter behov.

Modulære møbler og hyller består av separate enheter eller moduler som kan kombineres på ulike måter for å tilpasse seg rommet og oppbevaringsbehov. Dette gir fleksibilitet og en dynamisk atmosfære, hvilket er viktig i innredningen av små rom.

Andre løsninger kan være sammenleggbare elementer som gjør at du kan slå opp møblet når du trenger det, og lett kan oppbevare den på smal plass når det ikke er i bruk.

Investér også i møbler som tjener flere formål. Du kan blant annet velge sovesofaer eller skreddersydde hyller med skrivebordfunksjoner.

Når du leter etter multifunksjonelle møbler for en liten bolig, bør du vurdere følgende faktorer:

 1. Funksjonalitet: Sørg for at møblene tjener flere formål
 2. Plassbesparelse: Møbler som er designet for å spare plass når de ikke er i bruk
 3. Kvalitet: Pålitelig merker og materialer som tåler hyppig bruk
 4. Stil og estetikk: Velg design som harmonerer med resten av interiøret og har lyse farger
 5. Enkel bruk: Bør være lette å transformere eller justere, samt brukervennlige og holdbare
 6. Innebygd oppbevaring: Møbler med skjult lagringsplass

 

 • Slik plasserer du møblene

Planlegg oppsettet av møbler nøye for å unngå å overfylle områder. Her er det naturlig og måtte prøve seg frem, men det finnes noen kjøreregler som kan være lurt å følge.

 1. Sørg for at det er nok gulvplass, da dette skaper en åpen og luftig følelse
 2. Unngå å plassere møblene slik at de blokkerer naturlig lys og står i veien mellom rom
 3. Velg møbler som passer proporsjonalt til rommet det skal stå i
 4. Veggmonterte hyller frigjør også gulvplassen, så der du kan velge dette, kan det være smart
 5. Når gulvplassen er begrenset, utnytt også høyden ved å bruke høye bokhyller eller skap til oppbevaring. Dette gir deg ekstra lagringsplass uten å ta opp mye gulvplass
 6. Flyttbare møbler kan også være en fordel når du bor trangt
 • Bruk smart teknologi til å erstatte møbler

Bruk smarte teknologiske løsninger for å spare plass og øke funksjonaliteten. For eksempel vegghengte TV-er, i stedet for en tv-benk. Andre løsninger som sparer plass, inkluderer innebygde høyttalersystemer og trådløs belysning.

 

 • Spar plass med skyvedører

Bytt ut tradisjonelle dører med skyvedører for å spare plass, spesielt for soveromsdører og skapdører.

 

 • Velg minimalisme

Adopter en minimalistisk designestetikk. Hold også rommene ryddige og oversiktlige ved å begrense dekorative elementer og unødvendige møbler. Dette skaper et rolig og åpent miljø.

 

Hvordan vurderer jeg plassbesparende soveromsløsninger?

Generelt sett kan løsningene variere basert på individuelle preferanser og behov, men det viktigste er å velge møbler som gjør best mulig bruk av den tilgjengelige plassen.

Et soverom med en køyeseng som er en plassbesparende og smart møbel

Når du velger en løsning for soverommet i en liten bolig, bør du vurdere følgende:

 

 • Fleksibilitet:

Hvor stort behov har du for at møblet skal kunne tilpasses til forskjellige behov i løpet av dagen?

 

 • Oppbevaring:

Vurder behovet for et ekstra sted å lagre klær, sengetøy eller andre gjenstander. Hvor mye har du å oppbevare som hadde vært gunstig å plasseres i på soverommet, for eksempel under eller i sengen?

 

 • Stil og farger:

Velg en stil som passer til resten av interiøret, slik det skaper en helhetlig følelse og gir flyt og ro i rommet.

Hold deg til en eller få lyse farger som matcher for å skape en sammenhengende og rolig atmosfære. Dette kan gi en illusjon av større og sammenhengende rom.

 

 • Kvalitet:

Invester i god kvalitet som tåler hyppig bruk, spesielt hvis møblet skal ha flere funksjoner.

 

 • Vegghengte nattbord:

Bruk vegghengte nattbord i stedet for gulvstående. Dette frigjør gulvplass og gir et luftigere utseende til rommet.

Tenk det motsatte av tunge møbler og gjerne simpelt. Jo lysere, stilrent og enklere møblet er, jo mindre plass vil det føles at den tar.

Ofte kan det være lurt at alle møblene dine har minst to funksjoner. Vurder derfor om nattbordet bør ha skjult oppbevaringsplass.

 

 • Skyvedører for garderoben:

Bytt ut tradisjonelle garderobedører med skyvedører. Dette sparer plass ved garderoben, da du ikke trenger ekstra plass foran skapene for å åpne dørene.

 

 • Høydeutnyttelse:

Utnytt høyden i rommet ved å velge høye bokhyller eller garderober. Dette gir mer lagringsplass uten å ta opp ekstra gulvplass.

 

 • Seng

Når det kommer til å velge seng har du mange typer å velge mellom. Det viktigste er å tenke på om hvorvidt du krever oppbevaring eller ekstra plass på soverommet.

Du bør også vurdere hver løsning nøye, basert på plass, høyde til taket, og hvilke type vegger du har og om den tåler en vegghengt seng.

1. Sovesofaer:

En sovesofa er et utmerket valg for små leiligheter. Den fungerer som en sofa om dagen og kan konverteres til en seng om natten. Dette sparer betydelig plass og gir fleksibilitet.

2. Loftsenger:

For leiligheter med begrenset gulvplass kan en loftseng være en løsning. Dette gir ekstra plass under sengen som kan brukes til arbeidsområde, stue eller lagringsplass.

3. Oppbevaringssenger:

Senger med innebygd oppbevaring er ideelle for små leiligheter. Skuffer under sengen eller hyller langs kanten gir ekstra lagringsplass uten å ta opp ekstra plass.

4. Vegghengte senger:

Noen senger er designet for å bli festet til veggen, slik at de kan foldes opp når de ikke er i bruk. Dette gir mer gulvplass og gjør det enkelt å forvandle soverommet til et annet rom. Her bør du vurdere løsningen nøye i forhold til dine vegger.

5. Skapsenger:

Skapsenger gir muligheten til å skjule sengen når den ikke er i bruk. Denne typen seng kan foldes inn i et skap eller en enhet og gir deg et rom som kan brukes til andre formål når sengen ikke er i bruk.

6. Køyesenger:

For små leiligheter med flere beboere kan køyesenger være en plassbesparende løsning. Den vertikale utformingen gir mer gulvplass.

Lær mer om: hvordan du kan utnytte plassen under sengen på best mulig måte.

Hvordan velge et spisebord med smarte løsninger?

Når du velger et spisebord for en liten bolig, er det viktig å tenke på funksjonalitet, tilpasningsdyktighet og hvordan møbelet passer inn i den overordnede innredningen.

Dette kan være sammenleggbare bordplater og stoler, eller integrert oppbevaring for å gjøre spiseplassen mer funksjonell.

Ved å velge smarte og innovative møbler kan du maksimere plassen og skape et funksjonelt og estetisk tiltalende miljø selv i små rom.

Nedenfor får du et overblikk over hva som finnes og hva du bør tenke når du velger bordet:

 

 • Klappbare eller uttrekkbare bord:

Velg et spisebord som kan klappes sammen eller trekkes ut for å tilpasse seg antall gjester. Dette gir deg ekstra plass når bordet ikke er i bruk.

 

 • Innebygd oppbevaring:

Spisebord med innebygd oppbevaring gir deg muligheten til å lagre bestikk, servise eller annet spisebordstilbehør. Dette reduserer behovet for ekstra lagringsplass i boligen.

 

 • Modulære spisebord:

Noen spisebord kommer med modulære design som lar deg endre størrelsen eller formen etter behov. Dette gir fleksibilitet i bruk og lagring.

 

 • Veggmontert spisebord:

Hvis du har begrenset gulvplass, kan et veggmontert spisebord være ideelt. Du kan felle det ned når det ikke er i bruk, og dermed frigjøre verdifull plass.

 

 • Sofabord med spisefunksjon:

Noen sofabord er designet med muligheten til å heves for å bli et spisebord. Dette er spesielt praktisk i stuer eller små spisekroker.

 

 • Stolvalg:

Velg stoler som kan stables eller skyves helt under bordet når de ikke er i bruk. Dette gir deg mer gulvplass og gjør rommet mer allsidig.

 

 • Stil og farge:

Velg et spisebord som passer til den generelle stilen i boligen. Lyse farger og enkle design kan bidra til å gi inntrykk av mer plass.

 

 • Oppmerksomhet på materialer:

Lettvektige materialer som glass eller akryl kan gi et luftigere utseende og visuelt utvide rommet.

 

 • Høydejusterbart bord:

Et bord med høydejusterbar funksjon kan brukes som både kaffebord og spisebord. Dette gir mulighet for ulike bruksområder.

 

 • Foldbare sidepaneler:

Noen spisebord har foldbare sidepaneler som kan forlenges eller foldes inn etter behov. Dette gir deg ekstra plass når du har gjester.

 

Hvordan velge et sofabord med smarte løsninger?

Et sofabord med ekstra funksjoner som skuffer, hyller eller uttrekkbare plater er ofte mest praktisk når du har begrenset plass og ønsker å maksimere bruksområdet.

Her er en oversikt over noen populære typer og ting du bør være oppmerksom på når du velger sofabord til en liten stue.

Ved å ta hensyn til disse faktorene kan du finne et smart sofabord som kombinerer funksjonalitet og stil for din lille bolig.

 

 • Sofabord med oppbevaring:

Disse bordene har ofte skuffer, hyller eller annen oppbevaringsplass under bordplaten.

Du kan lagre ting som fjernkontroller, bøker eller magasiner, og dermed redusere rotet i stuen.

 

 • Klaffbord:

Klaffbord har en uttrekkbar del som gir ekstra bordplass når det er nødvendig.

Når bordet ikke er i bruk, kan du enkelt brette ned den ekstra delen for å spare plass.

 

 • Modulære sofabord:

Disse bordene har ofte flere deler som kan settes sammen på forskjellige måter.

Du kan justere størrelsen og formen etter behov og tilpasse det til rommets størrelse.

 

 • Sofabord med innebygd skuffer:

Sofabord med skuffer gir deg ekstra lagringsplass, spesielt for mindre gjenstander som fjernkontroller, lysbrytere eller småting.

 

 • Et hev og senk sofabord:

Disse bordene har en justerbar høyde eller bordplaten som kan heves eller senkes etter behov. Dette gir fleksibilitet og fungerer også som et alternativt arbeidsområde.

 

 • Sofabord med glassplate:

Et sofabord med en glassplate gir en illusjon av åpenhet og kan gi rommet et luftigere utseende.

 

 • Multifunksjonelle sofabord:

Noen sofabord har flere funksjoner, for eksempel innebygde høyttalere, ladestasjoner for elektronikk eller innebygd kjøleboks.
Når du bor i en liten bolig og trenger bedre plass, bør du være nøye med følgende.

 

 • Størrelse og proporsjoner:

Velg et sofabord som passer proporsjonalt til størrelsen på stuen din. Unngå å velge et bord som dominerer rommet eller gjør det overfylt.

 

 • Fleksibilitet:

Prioriter møbler som er fleksible og kan tilpasses ulike behov. Modulære eller justerbare sofabord kan være ideelle.

 

 • Oppbevaring:

Maksimer bruken av oppbevaringsløsninger. Bord med skuffer eller hyller gir deg muligheten til å organisere og skjule ting.

 

 • Stil og farge:

Velg et sofabord som passer til din personlige stil og innredning. Dette vil bidra til å skape et sammenhengende utseende i rommet.

Velg en farge som passer til fargeskjemaet i stuen din. Husk at lyse farger gir en følelse av romslighet.

Dame som sitter i en minihjem med mange smarte møbler til små hjem.

OK, oppsummering

Smarte møbler og triks er nøkkelen til å utnytte plassen du har, og gjøre små leiligheter praktiske og stilige.

Selv om individuelle preferanser er viktig, er det overordnede målet å velge møbler som er mest praktiske, plassbesparende, tilfredsstiller oppbevaringsbehovet, og er det beste valget basert på den tilgjengelige plassen du har.

Å leie i et minilager gir deg også muligheten til å optimalisere plassen i din lille bolig. Samtidig som du beholder lett tilgang til gamle møbler og sesongbaserte eiendeler, reduserer du behovet for oppbevaringsplass hjemme. Dette gir deg mer rom til dine personlige preferanser når du velger møbler.

Ved å velge riktige og smarte møbler tilpasset din bolig og dine behov, kan du skape et hjem som føles romslig og funksjonelt, selv på begrenset kvadratmeter.

La deg inspirere og ta det første skrittet mot en smartere bolig med bedre plass selv på lite areal.

Interessert å lære mer om hvordan du kan få best mulig plass i en liten bolig, les våre relevante blogginnlegg:

Hvordan utnytte plassen i en liten leilighet på best mulig måte

Få et ryddig hjem

Nyttige tips når du skal flytte til en mindre bolig

Slik kan et minilager gjøre det nye året mer OK

8 effektive og smarte ryddetips: Få mer plass på minst mulig tid