Hvordan feire dager som valentinsdag og morsdag mer miljøvennlig?

Tips og triks
Rødt hjerte i midten av blomsterblader som er spredt rundt på en blå bakgrunn.

Vi er inne i kjærlighetens måned. Det er flott å feire hverandre og vise kjærligheten vi har for våre partnere og mødre, men hvor bærekraftig er det egentlig? Og hvordan kan vi feire disse dagene på en OK miljøvennlig måte?

Februar er måneden hvor vi viser kjærlighet.

Mens den 14. februar er alle hjertes dag hvor vi viser vår kjærlighet til våre partnere, har vi allerede vist all vår takknemmelighet til våre mødre et par dager før. Ofte skjer markeringen ved å rette oppmerksomheten til den spesielle personen ved å ha noe planlagt, og ved å gi bort gaver.

Så hvor bærekraftig er dette egentlig?

En liggende blomsterbukett av rosahvite roser.

Med grønt blikk på dagene

Det er ikke uvanlig, faktisk er det like forutsigbart som at julepynt og julestæsj er på plass i butikkene i november, at vi blir møtt med skilt, artikler og reklame om hva vi kan gi av gaver til vår mor og partner under morsdag og valentinsdag. Butikker bruker disse dagene for å selge mest mulig, og for å få oss til å forbruke mer.

Faktisk har valentinsdag vært dagen hvor vi utrykker kjærlighet overfor vår partner i form av kort og gaver siden 1700-tallet, ifølge det Store Norske Leksikon.

Ifølge Ipsos feires Valentinsdagen nå spredt over hele verden. Globalt er det mest populært å gi godteri, sjokolade, blomster og dufter. Av de som ikke feirer kjærlighetens dag, er grunnen at det er for kommersielt eller det ikke er en del av ens kultur eller tradisjoner.

Morsdagen har dog ikke vært en like «big spender». Her har det vært mer tradisjon for at barna lager et hjemmelaget kort, muligens servert til en ferdiglaget frokost. Men når barna er voksne, er det kanskje ikke like stor aksept, forståelse eller oppfordring til et slikt kort. I alle fall ikke bare. Noe må jo mor også få.

Selv om det ikke finnes en årlig rapportering på omsetning, meldte E24 i 2018 at valentinsdag ga over 100 millioner i kassa til norske butikker, mens samme nettmagasin skrev at vi feiret mor for over 50 millioner i 2019.

Miljøpåvirkningen av disse dager

Men det er ikke bare at millionene ruller, eller at vi forbruker mye for å erklære vår kjærlighet, disse dagene har også en stor miljøpåvirkning.

Bare blomsterbukettene som gis bort har enorme miljøpåvirkninger i seg selv. CO2-utslippene er høye, spesielt med tanke på transport. Alle hjerters dag er også blitt kalt den mest sløsaktige merkedag i året, både når det kommer til overforbruk og avfall.

Også morsdag kan ha relativt negativ påvirkning på miljøet.

Så hva med å gå fra kommersiell kjærlighet til bærekraftig kjærlighet. Det høres jo ut som om det kan være hakket mer holdbart på lang sikt.

Så hvordan kan vi bli mer miljøvennlig på disse dagene?

En mann lener seg over en kvinne som sitter i sofaen og gir henne en valentines gave som kommer i en boks med rødt lokk og hvit bunn.

Grønne gaver til morsdag og valentinsdag

Under har vi en liste på hvordan du kan vise kjærlighet med en relativ grønn samvittighet.

1. Kjøp lokalt
Slipp unna CO2-utslipp på transport, ved å kjøpe lokalt og sesongbetinget.

2. Lag eller kjøp en opplevelse eller ett nettbasert kurs
Dette er for å forbruke mindre. Ett produkt kan distribueres til flere uten det krever merproduksjon. Det tar heller ikke plass, slik at du slipper å kaste noe for å skape rom.

3. Kjøp gjenbrukt
Gjenbrukt er en god måte å få tak i noe fint på, uten at det krever at man må produsere noe nytt. Man kan også fokusere ting som er blitt laget på gjenbruk av avfallsprodukter og resirkulering av materialer.

4. Sjekk ut leverandører
Undersøk restauranter du vil invitere middag til, og se hvordan de forholder seg til bærekraft og produsering av mat. Er maten for eksempel kortreist og sesongbasert? Sjekk ut stedet der du kjøper gavene. Undersøk hvordan varene er produsert, håndtert og lignende. Er tingene du kjøper miljømerket? Svanemerket er et eksempel på et merke som viser at produktet er produsert etter miljøkrav. Det finnes også lister som gir deg oversikt over de mest miljøvennlige bedriftene og klesmerkene.

5. Lag hjemmelaget middag med miljøvennlige råvarer
Lag mat med norske og økologiske råvarer som er i sesong. Ha fokus på å minske CO2-utslipp, sprøytemidler og kunstgjødsel, i tillegg til matsvinn.

6. Spiselige ting som er Fairtrade
Det er visse standarder for å kunne selge Fairtrade-produkter. Ifølge Fairtrade selv, inkluderer dette blant annet å forbedre jord- og vannkvalitet, håndtere skadedyr, unngå bruk av skadelige kjemikalier, håndtere avfall, redusere klimagassutslipp og beskytte biologisk mangfold.

7. Lei eller låne noe, i stedet for å kjøpe
Dette kan for eksempel være å låne en venns hytte eller leie en hytte fra DNT.

8. Minilager for å få plass til tingene dine så du slipper å kaste og kjøpe nytt
Det er også ypperlig til sesonglagring. Et minilager hjelper for å minske overforbruk, og bruk- og kast-mentalitet. Klikk her for å lese 10 grunner til hvorfor folk velger å leie minilager.

9. Abonnement på ukentlig matkasser slik middagene blir sendt på døren
Matkassen skal minske matsvinn da det er porsjonsanrettet. I samme slengen får du norske råvarer, og prøvd nye retter som du kanskje ikke selv hadde funnet på. Det kan også være veldig hjelpsomt i en travel hverdag.

10. Elektronisk abonnement
Helst ett abonnement som din mor, partner eller person du feirer allerede ønsker seg eller har.

11. Dansekurs og lignende
Gjør noe sammen utenfor huset som ikke krever så mange ressurser.

12. Gi en tjeneste
Det kan være alt fra barnepass, vasking, massasje, eller noe personen du feirer virkelig trenger hjelp til. Har din partner eller mor klaget eller uttrykt dårlig samvittighet for noe i hjemmet som trenger en skikkelig opprydning, gjennomvask eller sortering? Tilby å gjøre det for dem eller eventuelt sammen med dem.

13. Om du gir en gave, tenk på innpakningen
Fremover kan det bli lurt å være veldig nøye når du åpner en gave, slik at det blir mulig å spare på papiret. Eventuelt kan du gjøre liksom vi har gjort, og pakke inn en gave i en brukt Pringles-boks. Vi dekorerte boksen for å gjøre den litt personlig. Du kan også spare på alle gaveposer du får i løpet av året, bruke gamle kluter eller andre kreative løsninger.

14. Karaoke kveld
Buk Youtube eller Spotify med lyrics for å synge karaoke. Det er billig, enkelt og kjempegøy uten å bruke mer enn det dere allerede har.

15. Vurder å kjøpe kunstige blomster i stedet for levende
Ryktet sier at kunstige blomster er bedre for miljøet enn ekte, da de holder seg mye lengre, og bare trengs å bli laget én gang. Ifølge EDGE sin forskningsrapport viser at disse blomstene er 80 ganger mer miljøvennlige enn ekte blomster. For ekstra bonuspoeng, husk å alltid sjekk ut leverandøren, slik at du vet hvordan blomstene har blir laget og hvilket miljøavtrykk produseringen har på planeten.

16. Aktiviteter kan også være nokså miljøvennlige
Finn på noen aktiviteter, og gi det i gave. Det kan være alt fra skogstur, skitur eller noe annet personen ville sette pris på å gjøre sammen.

17. Bli med i en veldedighet personen bryr seg om
Meld dere inn i en hjelpeorganisasjon, eller bli med på et arrangement eller aktivitet som gjør godt for dere og planeten.

18. Lag en hjemmelaget kalender
Julekalenderen er kanskje over, men det betyr ikke at vi ikke kan holde alle tre julespøkelser i våre hjerter hele året. Du kan lage en elektronisk kalender eller bruke en resirkulert notatbok. Lukene i kalenderen kan inneholder alt fra oppgaver man må gjøre for den som fikk kalenderen eller aktiviteter dere må eller kan gjøre sammen. Det er kun fantasien som setter grenser.

19. Gi arvegjenstander
La ting gå igjen i generasjoner, slik forbruker du mindre, samt holder liv i familiehistorien.

En mor sitter i sofaen med to barn opp på seg, som kysser og klemmer henne.

OK, oppsummeringstid

Både valentinsdag og morsdag er begge gode konsepter som tillater oss å vise kjærlighet for noen av de som virkelig betyr noe for oss. Det er også blant de dagene hvor konsumering og avfall virkelig øker. Ved å minske forbruket og velge en mer miljøvennlig tilnærming til dagene kan du feire hjertets måned med grønn samvittighet.

Få flere tips og triks på vår blogg.