Slik klargjør du boligen før Airbnb-utleie

Tips og triks
Airbnb

For mange har det blitt populært å åpne opp hjemmet sitt for personer som trenger tak over hodet. Det kan være fristende å tjene noen kroner på en bolig eller et rom som uansett vil stå tom mens man for eksempel er på ferie. Før du tar imot dine første Airbnb-gjester er det noen saker og ting det er lurt å tenke på.

Sørg for at boligen skinner

Selv om det kan være aldri så kjedelig – sørg for at boligen din er skikkelig rengjort før utleie. Ikke overse hjørner og steder du vanligvis ikke vasker. Personer som ikke har vært i boligen din før legger merke til mer enn du tror. Og glem ikke å vaske vinduene dine! Å vaske ned en hel bolig kan være mye jobb. En mulighet er at du gjør grovvasken selv, mens et renholdsfirma kan ta seg av resten. Kanskje du kan inngå en god avtale med et renholdsfirma dersom du planlegger å leie ut boligen over flere perioder? Re opp sengene med det fineste sengetøyet du har og sett fram noen deilige og myke håndklær.

Sørg for å ha alt klart og i stand

Under følger en liste over ting som skaper et godt inntrykk:

  • Håndsåpe
  • Tannkrem og nye tannbørster
  • Ekstra laken, kluter og håndklær
  • Vaskepulver og tøymykner
  • Strykejern og strykebrett
  • Førstehjelpsskrin
  • Toalettpapir, tørkepapir og servietter
  • Telys og fyrstikker
  • Mikrobølgeovn
  • Fjernkontroller som fungerer til TV og dekoder

Pass på verdisaker og klenodiumene dine

Før du åpner opp hjemmet ditt til nye leietakere kan det være lurt å ta en sjekk om leietakeren har referanser fra tidligere Airbnb-opphold eller ta et kjapt søk på nettet for å se hvem personene er. Før man velger å leie ut boligen sin er det lurt å tenke seg om en ekstra gang dersom man har gjenstander og møblement man er ekstra glad i og er bekymret for. Fjern verdisaker, fotografier, malerier og kunst og ikke minst klenodiumer som har stor verdi for deg og som du ikke ønsker at leietakerne skal få tilgang til. Den hvite duken oldemoren din broderte til deg, kan på et blunk potensielt få et glass med rødvin over seg!

Leiligheten må være trygg for store og små

Pass på at alle potensielle farer blir tatt hånd om før utleie. Husk at de aller fleste ulykker faktisk skjer i eget hjem! Røykvarslere med tilhørende brannslukningsapparat må være i orden. Sørg for at løse gulvplater eller dørstokker repareres og at ingen spikere stikker ut noe sted. Alt som potensielt kan være fristende og på samme tid farlig å putte i en barnemunn fjerner du.

Skap en god atmosfære

Prøv å skap et godt førsteinntrykk med noen friske blomster (som også kan passe for allergikere), lag et friskt fat med frukt og gi leietakerne tilgang til dvd-er og bøker. Plant noen fargerike blomster i blomsterkasse eller hage. Om du har hage er det også fint om den er raket og fri for løv og kvist og at gresset er klippet. Sett også gjerne fram noen utespill som crocket og kubb-spill til disposisjon. Dersom du har grill, er det fint om den er rengjort og klar til bruk og at det er nok gass eller kull. Sørg også for at utemøblement er rengjort og har tilhørende puter. Dersom du ikke er der når leietakerne kommer, kan det være fint å skrive et koselig kort der du skriver det er hyggelig at de valgte å overnatte via Airbnb.

Praktisk info

Legg igjen et skriv der du forklarer hvordan TV-en din fungerer med tilhørende fjernkontroller. Det er også hyggelig å få tilgang til Wifi-nettverket ditt. Dersom du tillater bruk av vaskemaskinen din så kan det være greit å skrive ned instrukser på bruk av den. Det samme gjelder oppvaskmaskin, tørketrommel og mikrobølgeovn. Skriv også gjerne ned tips om gode lokale restauranter og utesteder og om hvordan man kommer seg rundt med kollektivtransport. Dersom du ikke har tid til å møte leietakerne personlig kan du overlevere nøklene via Sharebox (www.sharebox.no). PS: nøkkelen som går til postkassen din kan det være lurt å fjerne fra nøkkelknippet ditt.

Skriv ut husordensregler og forklar dem

Det er viktig å være tydelig på hva som er tillatt og ikke. Lag et skriv som du får leietaker til å lese gjennom og underskrive. Tillater du dyr i leiligheten? Tillater du røyking? Selvom du kanskje tillater røyking I leiligheten er det ikke sikkert borettslaget ditt tillater at det røykes ut av vindu eller på balkong. Skriv ned instrukser med rømningsveier og rutiner ved brann. Skriv også opp nummere til nødetatene og nærmeste legevakt.

Glem ikke forsikring

Det er viktig å informere forsikringsselskapet ditt om at du skal leie ut boligen din. Dobbeltsjekk med dem hva som vil dekkes dersom uhellet skulle være ute. Kanskje må du ha en høyere forsikringspremie.

Der har du noen tips og råd på veien dersom du skal leie ut boligen din. Om du trenger å mellomlagre møbler og innbo, kan vi tilby lagerstørrelser fra 1kvm. Tvi tvi!