Flytter barna ut?

En mor som står ved siden av sin voksen datter med masse flyttebokser rundt seg.

OK, dette er hva du bør vite.

Når barna flytter ut, oppdager mange foreldre hvor fort tiden flyr.

Du lurer kanskje på hvor tiden har blitt av. Plutselig revurderer du frasen «Husk å nyte tiden mens de er små, for tiden går fort, og før du vet ord av det, har de flyttet ut».

Kanskje kommer tanker som «gjorde jeg det?», «nøt jeg det nok», «gikk jeg glipp av noe», «husket jeg å sette pris på hvert et sekund».

Du kanskje minnes situasjoner som ikke føles som særlig lenge siden, da de løp rundt i huset med bleie, hadde besøk av skolekamerater, og gjorde lekser ved spisebordet.

Hvert rom i huset er fullt av minner, og hvert minne viser seg foran øynene dine, rom for rom. De sier at når man har en nær dødsopplevelse passerer livet i revy. Men ingen fortalte at livet til foreldre, gjør det samme i det øyeblikket barna flytter ut.

Dame sitter på gulvteppet med en bilderamme og ser på et bilde

Tillat alle følelser

Når barna forlater redet, er det vanlig å få en følelse av vemod og tomhet, som om at det eneste de etterlater seg er ett stort ekko i huset, sier eksperter.

Flere foreldre har beskrevet opplevelsen som at barna drar mot fremtiden og forlater det de fremover vil kalle barndomshjemmet, mens de som foreldre står etterlat tilbake i samme hjem, men i fortiden.

Mens noen vil slite med overgangen, vil andre heller ha en følelse av lettelse og en stolthet over å ha borteboende barn. Det kan være en deilig fornemmelse av at man som foreldre har klart det. De har gjort barna sine klare for å stå på egne bein.

Kanskje årene har forberedt deg på dette øyeblikket. Du har gått fra å ha hovedrollen i barnas liv som småbarnsforeldre, til å sakte, men sikkert dele på den ledende rollen, for så å bli mer eller mindre en statist når de har kommet i tenårene. Nå har tiden kommet for at du skal venne deg til en ny forelderrolle. Det kan oppleves slik psykolog Ida Koch beskrev det i en tidligere artikkel i iForm: – Det er nå på tide å finne seg til rette i rollen som konsulentforelder, i stedet for heltidsforeldre.

Opplever du mye tunge følelser rundt å ha en tom bolig, er det viktig å finne noen som du kan snakke med. Generelt kan det være nyttig å være åpen om dine følelser til venner eller om du har, partneren din. Psykologer råder likevel fra å snakke med barna dine om det.

«Det kan føre til skam og dårlig samvittighet hos den unge hvis du bruker barnet ditt som nærmeste fortrolige, når du for eksempel føler savn. Snakk heller med andre», påpekte Koch i artikkelen på IForm.no.

Uansett om du sliter med tomt rede-syndrom eller ikke, er sannsynligheten stor for at følelsene er mange og antageligvis blandet. Det er viktig å huske på at alt er lov å kjenne på i flytting og kjærlighet.

Tomt rom, nye muligheter

Mens barna går over dørkneika for siste gang som en del av husets beboere, åpner en ny dør foran deg.

Så, hva nå?

Fyll din tid

I tillegg til å tillate deg å kjenne på dine følelser, og snakke om opplevelsene dine med noen som kanskje har gått igjennom det samme, blir det viktig fremover å fylle tiden med ting som du finner verdifullt.

Noen kan føle det som om det er et vakuum som skal fylles. Andre er glade for å endelig ha fått mer tid og plass til seg selv, karrieren og parforholdet. Det kan være nokså deilig å endelig kunne gjøre alt på sin egen måte i fred og ro, uten å må diskutere hver bidig regel.

Uavhengig hva du føler om barnas flytting, blir det viktig å hente startkablene for å nødstarte dine gamle interesser, kanskje du til og med vekker noen nye i prosessen.

Dame sitter ved skrivebordet på kontoret og se ut i luften tenkende

Fyll ut den tomme plassen

Det handler ikke bare å fylle ut din nyvunnet fritid, du bør også fylle ut den ekstra plassen som barnet ditt etterlot i boligen.

Tiden er inne til å få det treningsrommet du alltid har drømt om, men ikke har hatt plass til, eller bruke rommet til hobbyen som du lenge har hatt lyst til å starte.

Er det slik at det kun var barna som dro, mens tingene deres fortsatt fyller opp boligen, som et hjemsøkende spøkelse, kan det være lurt å vurdere å sette tingene deres til ekstern lagring. På den måten får også du vennet deg til den nye hverdagen hvor det faktisk er plass i boligen til dine ting, ønsker og hobbyer.

Mann løfter madrass i et lagerrom fullt av ting

Om du ikke har nok bod-, loft- eller garasjeplass, og du trenger et eksternt lager, har vi minilager på lokasjoner rundt omkring i hele Norge til markedets beste pris.

Når du velger lagerplass er det viktig at velger riktig størrelse, slik at du får en trygg plass til alle tingene du trenger å lagre uten for mye styr og stell. Hos oss kan vi hjelpe deg med å finne den perfekte størrelsen basert på ditt behov. Det er også mulig å bytte størrelser underveis på en enkel måte, om dette behovet skulle endre seg.

Les mer om ekstern lagring og hvordan et lager kan hjelpe deg her. Har du bestemt deg, og trenger å finne en lagerbod nær deg, finn ditt minilager her.

Mann på kjøkken med dame og gir henne en tallerken med mat

Utvikle og fokusere på parforholdet

Har du en partner, kan det for noen par føles som om det er noe som mangler i forholdet når barna har flyttet ut.

Noen par kan oppdage at det har vært barna som har holdt liv i forholdet. Nå som det ikke lenger er snakk om oppdragelsesstrategier, utfordringer, løsninger og hendelser rundt barna, kan det for noen være vanskelig å vite hva man nå skal gjøre med forholdet.

Er det barnet som har vært limet, blir det viktig å finne noe som kan holde dere sammen. Noen eksempler kan være å finne noe nytt dere kan være sammen om, finne en felles hobby, dra på «dates» og turer, skape opplevelser eller prøve nye ting sammen.

Har barna ikke vært superlimet, da er det jo supert at dere nå kan få mer tid sammen som par, i stedet for som foreldre.

Vennegjeng rundt middagsbordet

Få i gang ditt sosiale liv

Nå som barna har flyttet ut, åpner det seg opp ekstra mye tid. Tid du kan bruke på egne premisser.

Et sosialt liv kan være viktig for å føle tilhørighet og tilknytning. Et behov dine barn kanskje har dekket da de bodde hjemme.

Det kan være lurt å tenke på om det er noen gamle relasjoner som du savner, eller noen som du har mistet kontakten med fordi det rett og slett ikke var tid. Ta opp tråden om mulig.

Du kan også utvikle nye vennskap i din nye livsfase. Nye vennskap kan du danne som par, på jobben, eller på steder der folk samles opp om fellesinteresser.

man sitter i en stol og tenker med den ene hånden opp til pannen

Prøv å ikke klamre deg fast

Det vanskeligste med å ha barn som har flyttet ut, i tillegg til savnet, er kanskje å gi slipp og faktisk la barna klare seg selv på egenhånd.

Psykologer ser ofte at foreldre er redde for å bli irrelevante i barnas liv, og derfor ender opp med å ta altfor stor del i barnas hverdag, som om de fortsatt bor hjemme. Dette vil si at foreldre fortsatt ikke lar barna deres ha egne premisser, sette grenser eller ta egne valg. Det er også mange som fortsetter å servisere sine barn, blant annet ved å fylle opp kjøleskapet, vaske klær, og bidrar i store og små oppgaver.

Psykologer anbefaler foreldre om å tillate barna å gå på noen smeller uten innblanding. Dette understreker de er en viktig del av å bli voksen. Det er også viktig å tillate dem å danne sin egen vei i livet, selv om den veien kanskje ikke ser lik ut som din.

Velmente råd blir derfor lite hjelpsomme, med mindre de er invitert. Selv om de er invitert er det likevel viktig å vite at det ikke lenger er ditt hus og dine regler, men at det er barnets oppgave å ta sin egen beslutning og valg.

Gå din nye fremtid i møte

Når støvet har lagt seg, og rommene har blitt fylt med interesser og hobbyer, stillheten er overdøvd av romantiske dates og klirring av glass som skåles til latteren av vennskap.

Etter den ekstra fritiden er dekket, vakuumet er opptatt, og familietid er fortsatt en greie gjennom middagsbesøk og telefonsamtaler.

Da innser du muligens, at det var aldri bare barna som dro mot en ny fremtid. Fremtiden med voksne barn er kanskje annerledes, men den er fortsatt lys.