Lag den perfekte pakkelisten til ferien

Tips og triks

Slik pakker du lettere og smartere uten å mangle noe

Å pakke til ferien kan være utfordrende, enten du utsetter det til siste liten og ender opp med en overfylt koffert, eller starter tidlig og fortsatt sliter med å få plass til alt. Denne guiden hjelper deg med å pakke effektivt og smart, slik at du kan reise lett uten å mangle noe.

Er du en av dem som elsker å reise, men hater pakkingen som følger med?

Kanskje du utsetter pakkingen til siste liten, noe som resulterer i en total panikkpakking og en koffert fylt med for mange ting du ikke ender med å bruke.

Eller kanskje du klarer å starte i god tid, men likevel sliter med å få plass til alt du ønsker å ta med deg.

Det er lett å føle at uansett hvor mye man prøver å begrense seg, så er det aldri nok. Den romslige kofferten du har hjemme, ser alltid ut til å krympe i det øyeblikket du legger det første plagget oppi.

Hvorfor er det slik at uansett hvor mange ganger vi pakker, så blir vi aldri bedre?
Hvis øvelse gjør mester, hvorfor forblir vi alltid på nybegynnernivå når det gjelder pakking. Og hvis vi liksom skal lære av våre feil, hvorfor lærer vi aldri av våre feil når det gjelder pakking?

Velkommen til en verden av pakkeutfordringer

Etter enda en ferie med dårlig pakking bestemte vi oss for at det var på tide å knekke pakkekoden en gang for alle.

Vi bestemte oss for ikke bare å håpe på en mirakuløs forbedring av våre pakkeferdigheter etter så mange år uten fremskritt.

I stedet begynte vi å ransake internett og omgangskretsen for å få ulike erfaringer, visdom og forhåpentligvis gode løsninger. For hvis vi ikke klarer å lære av våre egne feil, kanskje vi kan lære av andres.

Det er ikke akkurat som om det mangler informasjon rundt temaet. De fleste av oss har vært der. Likevel krevde det et grundig dypdykk for å løse vårt spesifikke overpakkingsproblem.

Det vi fant var nemlig mer veiledninger enn konkrete løsninger. Og en veiledning er ikke nok til å fjerne tendensen til overpakking for godt eller roe ned den overstimulerte pakkeren.

Selv når vi fulgte konkrete pakkelister, ble kofferten fortsatt proppfull og vanskelig å lukke. Mange av pakkelistene var ofte ikke tilpasset ferien vi skulle på eller ga lite innsikt i feriens varighet. Derfor var anbefalingene for antall plagg i hver kategori ofte vage eller helt fraværende.

Det som virkelig hjalp oss, var å lese og ta til oss erfaringer og tips fra erfarne reisende. Vi spurte også folk i vår omgangskrets som alltid er irriterende flinke til å pakke lett og smart, og som klarer seg med bare en ryggsekk eller en liten bag, selv på lengre turer.

Vi samlet også de beste rådene fra moteguruer og motejournalister som reiser mye. Hvis noen bryr seg om klær og ønsker å ha flere ulike antrekk tilgjengelig på ferien, så må det jo være disse. Kanskje det var flere reiseglade moteentusiaster som hadde funnet løsningen på hvordan få plass til en interessant feriegarderobe tilpasset uforutsette hendelser, uten at det ender med overpakking.

Etter mye lesing, flere spørsmål og mange notater senere, føler vi nå at vi har fått mange gode tips som kan gjøre oss til bedre pakkere.

Dette er hva vi fant ut.

.. tips til hvordan du lager din egen perfekte pakkeliste

Akkurat som du trenger ingredienser fra de aller viktigste matgruppene for å skape et balansert og tilfredsstillende måltid, trenger du å tenke på samme måte når du planlegger din perfekte reisegarderobe.

Dette er oftere lettere sagt enn gjort. Det å forutse og debattere hva du virkelig kommer til å trenge på en tur, kan etterlate enhver med beslutningsutmattelse. Bare tanken på denne prosessen kan etterlate en overveldet, utslitt og overstimulert før pakkingen overhodet har begynt. Spesielt hvis du, som oss, synes pakking er en skikkelig kjedelig oppgave.

14 tips til hvordan du lager din egen perfekte pakkeliste

Tips 1: Slik kan du forutsi alt du trenger på en tur, og vite når du tar med deg for mye

Vi spurte blant annet en venn som skulle reise rundt verden i ni måneder med bare én bag og én liten og bærevennlig ryggsekk. Siden han skulle besøke mange forskjellige land med varierende klimaer og gjør ulike aktiviteter, var vi nysgjerrige på hvordan han planla pakkingen.

Han forklarte at han hadde gjort grundig research på landene han skulle besøke, i tillegg til å undersøke funksjonelle og lette klær som var komfortable og av god kvalitet til ulike bruksområder. Han begynte også pakkeprosessen flere måneder i forveien for å sikre at han pakket riktig.

Hans pakkeliste inkluderte blant annet:

  • En tynn, vanntett og vindtett jakke.
  • Et par lette tursko som tar lite plass og er gode å gå i.
  • Et par allsidige hverdagssko som både er komfortable, praktiske og i en farge som passer til alle klær.
  • Lag-på-lag-plagg for å kunne kombinere ulike plagg til ulike antrekk og for å tilpasse seg været. For å holde varmen hadde han med seg to lag som kunne kombineres (en fleece og en «long sleeve» genser).
  • Klær laget av lettvektige og hurtigtørkende materialer var viktig, slik at han lett kunne vaske og tørke plaggene uavhengig klima. Dette var spesielt viktig når han bare var et sted i én til to dager og måtte vaske før han måtte videre.

Selv om de fleste av oss ikke skal være borte så lenge eller reise til så mange land på samme ferie som vennen vår, er prinsippene han fulgte nyttige å ta med seg uansett hvor du skal reise og hvor lenge.

Tips 2: Pakk klær til all slags vær, uten å overpakke

Vi vet ikke med deg, men når vi pakker, klarer vi ikke å legge fra oss det norske utrykket «det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær». Som speidere ønsker vi alltid å være forberedt, slik at vi er klare for hva enn ferien kaster mot oss. Dette er en god regel, men den skaper også utfordringer når vi prøver å holde antall plagg nede.

Vi trenger derfor en pakkemetode som ikke skuffer uansett om det blåser, regner og hagler når værmeldingen lovet sol og varme.

Motejournalist Jess Cartner-Morley skriver for The Guardian. Hun har brukt lang tid på å bli god på å pakke kofferten, da reising er en del av hennes yrke. Hun anbefaler også å bruke lag på lag som en måte å holde varmen på. Går reisen til et varm sted er hennes erfaring er at du kun trenger to lette lag som du kan bruke sammen. Dette kan være en cardigan og en blazer, tipser hun.

Basert på alle tips vi har funnet, anbefaler vi å bruke samme prinsipp om du skal et kaldt sted. Dropp de store og tykke genserne, da de tar mye plass i kofferten. Fokuser heller på ha med baselag, mellomlag og et ytre lag,

Dette er blant annet noe friluftsklesbutikken Winfields promoterer på sin nettside. I tillegg til at det er lettere å pakke ved å bruke dette prinsippet, er det også enklere å bruke klesplaggene hver for seg slik at du lett kan justere hvor varm du ønsker å være.

Dette bør du vite om de forskjellige lagene, ifølge friluftsleverandøren.

Baselag:

  • Dette er laget som er nærmest huden din og bør være tettsittende. Materialet bør puste, slik at svette kan forlate huden din i stedet for å fanges opp og gjøre deg kald.
  • Dette laget skal du kunne bruke alene på varme dager.
  • Ikke bruk en t-skjorte som et baselag, da de holder på fuktighet som gjør deg kald.

Mellomlag:

  • Bæres over baselaget.
  • Fungerer som isolasjon.
  • Som baselaget bør mellomlaget være pustende for å tillate at fuktighet transporteres bort fra kroppen.
  • Fleece og såaklte «softshell-jakker» er ideelle mellomlag.
  • Dette laget kan fint brukes sammen med baselaget alene, om været tillater det eller ved lett aktivitet.
  • Disse bør også være stilige nok til å brukes til hverdags.

Ytterlag:

  • Bæres som det ytterste laget, over mellomlaget.
  • Det vanligste ytterlaget er en vanntett jakke.
  • Avhengig av aktiviteten kan dette laget være vanntett, vindtett eller ha god isolering.
  • Et ytterlag som puster er ideelt.
  • Ytterlaget bør også være lett å pakke bort ved behov.

Tips 3: Det handler ikke om å pakke lite, men smart

For noen av oss er det umulig å bli én av disse «alt i håndbaggasjen»-typene, men det betyr ikke at kofferten alltid må være fullstappet. Noen mener det hjelper å se pakkingen som en fiasko hvis du kommer hjem med noe som ikke har blitt brukt på turen.

Flere anbefaler å dokumentere hva du brukte og ikke brukte på dine reiser. Noen foreslår å ta bilde av det du brukte og det du ikke brukte, for så å tape det fast i kofferten, slik at du kan bruke bildene til neste pakking. Andre mener at å skrive ned klærne du brukte og ikke brukte, er nok. Det viktigste er å finne en metode som er lett for deg å innføre.

Motejournalisten Cartner-Morley anbefaler også å legge fokuset på å «pakke lite og lett» vekk. Hun mener målet heller bør være å pakke smart og gjennomtenkt.

Nedenfor har vi gjort om hennes anbefalinger til gode tips som bør gjøres i trinn.

Tips 4: Ha en reiseskuffe eller oppbevaringsboks dedikert til reising

Du har ofte noen artikler eller ting du bruker på hver reise, eller som er dedikert til reising. Dette kan være pass, reiseflasker, penger i ulike valutaer, reiseadaptere og lignende.

Motejournalisten anbefaler å alltid ha en slik skuff, så du sparer tid. Det gjør det også enklere for deg å skrive pakkelisten, samt pakke.

Tips 5: Se for deg hva du ønsker å gå med

Motejournalisten anbefaler alltid å visualisere hva du faktisk vil bruke på ferien i stedet for å ta med deg de såkalte «ferieklærne» du aldri bruker hjemme.

«I stedet for å gå igjennom skapet ditt og hente ting som er nyttige når det er varmt, kaldt eller når du er på ferie, tenk heller på hva du ønsker å ha på deg denne ferien. Visualiser deg selv på ferien, hva har du på deg?»

Tips 6: Gå igjennom hva du skal gjøre på ferien

Vit hvilke klær du trenger, skriver hun.

Skal du på en sportsaktivitet krever det andre type klær enn om du skal på en fin middag eller på stranden.

«Tenk på hvor du skal, og hva du skal gjøre. Hvis det er en strandferie, finn frem dine badeklær du vil ha med og lag tre til fire antrekk som du kan ha på deg over dem», anbefaler hun.

Tips 7: Ikke vær for fornuftig

Finn frem eller skriv ned hva dine favorittklær er som du vil ha med, i alle fall noen, selv om de virker upraktiske.

«Det er ikke noe som heter overpyntet på ferie», skriver hun. «Hvem sier du ikke kan gå med en festkjole på stranden over badeklærne? Du er på ferie, ta med dine absolutte favorittklær, dem som bringer maksimal glede».

Tips 8: Tenk i antrekk og farger:

«Dette er den beste måten å pakke på», skriver hun og understreker at det er hennes beste tips til å knekke pakkekoden.

Nå som du har gjort alle de fire første trinn, bør du forholde deg til alt som har dukket opp og planlegge plaggene i antrekk. Baser antall antrekk på hvor lenge du skal være borte. På denne måten kan du bruke flere plagg sammen, og samtidig skape helt ulike antrekk.

Motejournalisten anbefaler også å holde deg til noen få farger, gjerne noen nøytrale som er lett å matche med hverandre.

«Hold deg til noen få farger – for eksempel marineblå, hvit og denim – slik at du lett kan mikse plaggene», skriver hun.

Du kan heller sprite opp garderoben med noen av dine favorittplagg eller med noen utvalgte tilbehør.

Tips 9: Ha alltid ett festplagg med deg

Vær alltid klar for en fest ved å ta med deg ett festantrekk eller festkjole.

Det kan være lurt å velge et plagg som kan tones ned om du skal på en pen middag, men hvor du føler at antrekket alene blir for mye.

Eventuelt kan du ta med deg ett festantrekk og ett pyntet antrekk til disse to ulike anledningene. Disse plaggene kan du bruke flere ganger.

Tips 10: Pakk minst to dager i forveien

Dette gir deg en «avkjølingsperiode». Samtidig gir det deg tid til å fjerne klær du ikke trenger, og gjør det lettere å selektere og være mer gjennomtenkt i valget, skriver Cartner-Morley.

For de av oss som trenger ekstra lang tid til å kjøle ned, anbefaler vi at du begynner pakkingen minst fem dager før turen, gjerne lengere om mulig. Dette gjør det også lettere å gå igjennom selekteringsprosessen sakte, men sikkert.

Tips 11: Skriv en pakkeliste før du pakker

Vi i OK Minilager anbefaler at du følger motejournalistens tips i rekkefølgen vi har satt opp.

I tillegg anbefaler vi at før du finner frem alle klærne og begynner selve pakkingen, skriv ned pakkelisten du har bestemt deg for å følge. På den måten er det lett å finne frem antrekkene og tingene du skal pakke.

Tips 12: Legg alle klær og ting fra pakkelisten på sofaen eller et annet sted som gir deg oversikt

Vi anbefaler også at du finner alle tingene frem og legger dem på et sted som gir deg god oversikt, før du pakker kofferten. Dette gjør det lettere å ha nedkjølingen uavhengig om du pakker to eller fem dager før avreise. Å legge alt ned i kofferten med engang gjør selekteringen vanskelig, da alt blir mer uoversiktlig.

Når du har oversikten, legg det du ikke er 100% sikker på at du vil ha med, i en egen bunke. Denne bør kanskje fjernes før du pakker den ned?

Tips 13: Vurder antall klær basert på hvor ofte du kan bruke hvert plagg

Det kan være vanskelig å vite hvor mange klær du faktisk trenger å ha med.

For eksempel kan jeans brukes 4 til 5 ganger før de må vaskes. Det vil si at om du skal være borte i én uke og alle plaggene dine er basert på jeans, trenger du bare å planlegge ut ifra to par jeans.

Derfor er det viktig å vite hvor lenge du skal bruke et spesifikt plagg før du må vaske dem og bytte ut.

«Vi i villa» har laget en oversikt over hvor ofte det er nødvendig å vaske visse type klær. De skriver at vi ofte vasker klærne våre mer enn nødvendig, og at det ikke bare er dårlig for miljøet, men også for klærnes kvalitet.

Vi har gjengitt oversikten nedenfor, slik at du kan bruke den som inspirasjon og guideline. Juster etter eget behov.

  • Jeans: 4-5 ganger
  • Silkeklær: 1 gang
  • Sokker: 1 gang
  • BH-er: 3-4 ganger
  • Skjørt: 5-7 ganger
  • Hvite klær: 1 gang
  • Fleecejakker og sweatshirts: 6-7 ganger
  • Jakker og blazere: 5-6 ganger
  • Leggings og strømpebukser: 1-3 ganger
  • Nattøy/pysjamas: 3-4 ganger
  • Undertøy: 1 gang
  • Shorts: 2-3 ganger
  • Skjorter: 1 gang
  • Genser i bomull: 2 ganger
  • Genser, kashmir: 2 ganger
  • Genser, ull: 5 ganger
  • T-skjorter: 1 gang
  • Undertrøye: 1 gang
  • Topp: 1-3 ganger
  • Kjole: 1-3 ganger

Når skal disse vaskes:

  • Skinn- og semsket skinnjakker: Vaskes 1 gang per sesong
  • Ulljakke: Vaskes 1-2 ganger per sesong
  • Luer, hansker og skjerf: Vaskes 3-5 ganger per sesong

Tips 14: Begrens antall sko

Enten du flyr, eller reiser med buss, tog eller bil, bruk komfortable sko eller joggesko på reiseveien.

Da trenger du nemlig kun å pakke med deg ett ekstra par sko. Ta med et par pensko, og hvis det er sommer, kan du ta med deg et par sommersko eller sandaler som passer til alt.

Tenk på fargene på disse skoene, slik at de passer alle klærne og antrekkene du tar med deg.

OK, oppsummeringstid

Når du planlegger hva du skal ha med deg på ferien, kan noen enkle prinsipper hjelpe deg med å lage en effektiv pakkeliste som er tilpasset deg og sørger for at du pakker lettere og smartere

Vi har blant annet sett på disse teknikkene, i tillegg til mange andre praktiske tips:

  • Pakk i lag og planlegg i antrekk: Velg lette, funksjonelle plagg som kan kombineres med hverandre og brukes i ulike antrekk for å håndtere forskjellige værforhold og for å ha flere variasjoner med samme klesplagg.
  • Fokuser på kvalitet og allsidighet: Velg klær som er rasktørkende og kan brukes til ulike anledninger. Tenk plagg som kan pyntes opp eller tones ned.
  • Lag en dedikert reiseskuff: Ha en oppbevaringsboks med nødvendige reiseting som pass, reiseflasker, penger og adaptere, slik du sparer tid på både planlegging og pakking.
  • Visualiser hva du vil bruke, samt hvor du skal og hva du skal gjøre: Tenk på hvilke aktiviteter du skal gjøre, hvilket klima du reiser til, og hvilke klær du faktisk ønsker å bruke på ferien, ikke bare på såkalte «ferieplagg» du sjelden bruker hjemme.
  • Begrens antall sko: I tillegg til dine komfortable hverdagssko som du bruker på reiseveien, ta med maks to ekstra par sko og velg nøytrale farger som passer til alle klærne dine.
  • Gi deg selv tid: Start pakkingen tidlig og gjennomgå pakkelisten din flere dager før avreise for å unngå overpakking.

Masse lykke til med pakkelisten og den nye måten å pakke på. Vi håper den gjør at du får en helt ny og bedre opplevelse før du reiser.