Publisert 18. september 2023
Gjør det lett for deg selv å holde orden på klær, sportsutstyr og sesongbaserte eiendeler, samtidig som du opprettholder oversikten året rundt.
Selv om det kan virke som en utfordrende og til tider overveldende oppgave å holde orden på alle klærne, sportsutstyret og sesongbaserte eiendelene dine hele året, kan du både spare penger, miljøet og deg selv for tid og stress ved å holde det organisert.
I dette blogginnlegget skal du få smarte og konkrete ryddetips, som det faktisk er mulig å følge hele året.
Ved å følge disse tipsene vil du oppnå en god oversikt over blant annet dine ski, skøyter, skateboard, hjelmer, fotball og fritidsklær, samtidig som du får en liste over hva du virkelig trenger. De vil også gjøre overgangen mellom ulike sesonger mye enklere.
Uansett om du er en ivrig idrettsutøver, eller bare liker å holde deg aktiv, er motebevisst eller har en tendens til å samle på ting, er det viktig å etablere en smart og praktisk metode som sørger for at du enkelt nok kan holde dine eiendeler ryddig og organisert.
Det blir derfor viktig for deg å tilpasse våres tips slik at de passer inn i din livsstil.
Husk det er viktig å lage en konkret plan. Uten plan kan det nemlig fort å ende opp med å bare forbli en god idé.
I 2016 viste forskning at gjennomsnittsnordmannen hadde 359 klesplagg i garderoben sin.
3 år senere, i 2019, rapporterte NRK at nordmenn bruker hele 15 milliarder kroner årlig på utstyr. Noe som gjør friluftsliv til en miljøversting.
I tillegg kvitter hver nordmann seg med rundt 23 kilo tekstiler hvert år.
I forskningsprosjektet om klesbruket i Norge, kom det fram at de fleste av oss ikke visste hvor mange klesplagg vi eide, og at vi ofte undervurderer hvor mange plagg vi har, spesielt om vi har mange.
Bak vårt storforbruk av klær og utstyr finnes det mange grunner, inkludert:
Andre store grunner er mangel på planlegging, impulsive og følelsesmessige kjøp, og liten oversikt over hva man allerede har.
Dette fører til at klær og eiendeler hoper seg opp, og vi undervurderer hvor mye vi faktisk har, spesielt når samlingen vokser.
Én av grunnene til at vi mister oversikten, er organisering.
Så la oss i det minste løse denne floken.
Identifiser og opprett dedikerte lagringsplasser for ulike kategorier som sportsutstyr, sesongbaserte eiendeler og klær.
Dette kan inkludere spesifikke hyller, kurver, kroker, skap, boder og eventuelt en ekstern oppbevaringsplass.
Dette vil hjelpe deg med å enkelt kunne finne det du trenger, når du trenger det.
Organiser klær, eiendeler, sportsklær og utstyr etter sesong.
Lagre vinterklær, og utstyr og ting som hører vinteren til, om sommeren, og omvendt når vinteren er her. Samme gjelder for høst og vår.
Hvis fire sesongskift føles for mye, kan du vurdere å kombinere høst og vinter, samt vår og sommer.
Sørg for at du har optimale lagringsplasser for hver sesong. Sørg for at plassen er lett tilgjengelig, og at området har god plass til riktig beskyttelse og innpakning.
Du kan for eksempel bruke en reol i boden som er dedikert til klær som ikke er i sesong, samt et skap i boligen som er dedikert til klær som er i sesong. Dette gjør det enkelt å bytte klærne etter sesong.
Opprett et levende oversiktsdokument som er lett å oppdatere, for eksempel på dataen eller lignende.
Lag en oversikt i dokumentet over dine eiendeler innenfor kategoriene: klær, sportsutstyr, sportsklær og sesongbaserte eiendeler.
Noter ned alle dine dedikerte lagringssteder, i tillegg til hvilke sesonger og gjenstander som hører til på ulike stedene.
Merk også de fysiske lagringsstedene med navn via tydelige etiketter. Merk også hvilken kategori dette stedet tilhører og hvilken sesong for å gjøre det så enkelt mulig å skjønne hvilket område dokumentet beskriver.
Kategoriser og merk også eventuelle beholdere og bokser som blir brukt på lagringsplassene med nummerering. Husk å noter ned numrene, sesong og innhold til oppbevaringsbeholderne i oversiktsdokumentet.
Husk at dette dokument er dynamisk, så oppdater det ved endringer, for eksempel ved at du kvitter deg med noe eller tilføyer noe.
Etter du har organisert dine eiendeler innen kategoriene: klær, eiendeler, sportsklær og utstyr etter sesong (steg 2), og mens du noterer alt du eier innen disse kategoriene i oversiktsdokumentet, er det lurt å gjøre dette steget samtidig.
Blir det overveldende anbefaler vi deg at du gjør denne delen etter du har fullført steg 1-3, eventuelt etter 4 om du muligens kunne finne på å selge noe av det du eier, men ikke bruker.
I dette steget anbefaler vi deg nemlig å gå igjennom alle tingene dine igjen og vurder hva som skal beholdes.
Still deg spørsmål som:
Noter ned disse, slik at du husker og har oversikt over disse type plagg og gjenstander.
Vær ærlig med deg selv. Ikke spar for «hva hvis» eller «bare i tilfelle».
De eiendeler du skal beholde, men ikke trenger akkurat nå, bør du rengjøre og vedlikeholde før du lagrer dem.
Det samme bør du gjøre for de tingene som skal selges eller gis videre.
Vurder eksisterende oppbevaringsløsninger, som reoler, hyller, skap, bokser, bord og benker.
Fungerer de bra? Er de lette å håndtere? Er de multifunksjonelle?
Det kan være lurt å investere i løsninger med flere funksjoner. Eksempler er benker med innebygd lagring eller kroker som fungerer til både klær og utstyr.
Tenk langsiktig ved nye investeringer.
Det kan være lurt å investere i møbler og oppbevaringsløsninger som er tidløse og klassiske.
Still deg disse spørsmålene:
Ved å skape en tilpasset plan basert på disse enkle ryddetipsene, vil det være enklere å holde orden og ha oversikten over klær, sportsutstyr og sesongbaserte ting året rundt.
Ikke bare vil det hjelpe deg med å finne det du trenger raskt, men det vil også gi mer plass, ryddigere hjem, og kanskje til og med spare din lommebok og miljøet for mange unødvendige kjøp.
Nyt et organisert hjem, og få en mer smidig og stressfri hverdag.
Er det noe du lurer på? Lurer du for eksempel på hvordan et minilager kan være en smart løsning i din organisering? Vi er mer enn glade for å hjelpe!
Ta kontakt med oss på telefonnummer: 22654000 eller via vår chat.
Du kan finne mer informasjon om rydding og organisering på vår blogg.
Les blant annet våre innlegg:
Et ryddig hjem – Slik lykkes du
Trenger du å rydde opp i kollektivet? Prøv dette
Du kan også få full oversikt over alle våre blogginnlegg innenfor rydde- og organiseringstemaet her: