Publisert 2. mars 2022
Synes du målet om et ryddig hjem virker langt unna? Det kan være du prøver å gjøre for mye på en gang. Les videre og få noen gode tips til hvordan du kan klare å få det OK hjemme.
Mange av oss har altfor mye og bare tanken på å starte opprydding virker kanskje overveldende. Men du trenger jo ikke rydde alt på en gang! Her følger noen tips til hvordan du kan komme i gang.
Ikke gap over for høyt – begynn i det små. Lag deg en liste over alle rom som skal organiseres og ryddes. Du kan også lage deg en liste over grupper av ting som skal organiseres som alle klær, alle leker etc.
Å forholde seg til konkrete lister er for de fleste av oss lettere enn å stole på at alt organiseres av seg selv oppe i hodet. Hodet ditt er gjerne fullt av tanker fra før av.
Beregne tiden du har til rådighet og sett deg realistiske mål. Om du får tid til overs, kan du gjøre mer. Kvelden før eller morgenen samme dag, skriver du ned de tre viktigste tingene du skal få gjort den dagen, så har du en plan.
Et mål du kan sette deg er for eksempel å rydde pulten på arbeidsrommet. Rot er ofte noe som har blitt til over tid og da kan det også ta tid å rydde det.
Kanskje du skal ha en belønning klar til du har fullført delprosjekter?
Lag en plan og sett av datoer og tid til organiseringen din. Det kan være lurt å samle alle planene dine i en kalender for å få total oversikt over alt du skal; det være seg ferie, shopping eller rydding og organisering.
Når det står i kalenderen at du skal rydde, forplikter det mer enn om det ikke gjorde det. I tillegg kan du spare deg for en del dårlig samvittighet for at du ikke rydder hele tiden, du har jo en plan.
Det kan lønne seg å ha en kalender som er lett å ha med seg overalt, slik at du har planene tilgjengelig.
Er du en som kjøper mye på impuls når du er i butikken? Salgsvarer pirrer for eksempel ofte impulsene våre. Men før du går til klassen, tenk deg om en ekstra gang og forsikre deg om at du virkelig trenger og kommer til å beholde gjenstanden.
For å unngå at hjemmet blir overfylt kan du vurdere om noe annet skal ut hvis du tar inn noe nytt. Du trenger kanskje ikke 5 vaser i hylla?
Dersom du ikke bor alene trenger du heller ikke gjøre hele jobben selv. Fordel arbeidsoppgaver, så blir dere også ferdig raskere. Med konkrete oppgaver til alle kommer også forpliktelse til å gjennomføre dem. Kanskje dere også kan rydde sammen?
Et ryddig hjem fungerer som et godt utgangspunkt når du skal sortere og organisere. Det kan lønne seg og lage seg gode rutiner så hjemmet ditt holder seg ryddig. Noen rutiner trenger du ha daglig, mens andre kanskje bare ukentlig eller månedlig.
Hva gjør du for eksempel om du får reklame i posten du ikke skal lese? Lar du det ligge på benken i gangen til neste dag eller tar du stilling til det der og da og legger det i papirkassen?
Et godt tips er å sakte men sikkert legge inn vanen “bare gjøre det med en gang”, så vil du se at det blir enklere å holde det ryddig i hverdagen etter hvert. Til slutt tenker du ikke over det en gang.
Oppdager du underveis at du har for mye ting? Kanskje det ser rotete ut selv om det egentlig ikke er det? Det kan være et tegn på at du bør legge bort noe av det du har hjemme.
Det du kan gjøre da er enten å selge, gi bort, eller sette det på lagring hvis du ønsker å beholde det. Husk at du kan få OK plass hjemme med et minilager hos oss, og du kan få tilgang innen en halvtime. Se våre avdelinger her.
Når oppgaver er utført og mål er nådd er det viktig med belønning. Små belønninger etter hver deloppgave kan være fint, og du kan også legge inn en større belønning når du sier deg fornøyd med prosjektet. Kanskje en hyggelig middag, en tur på restaurant, noe hyggelig med venner eller en tur med familien? Mulighetene er mange, hva kan du se frem til?
Lykke til med ryddingen!