Gjør din «spring cleaning» om til en «spring break»

Rydding
To mennesker som hopper med en mopp og en støvsuger i et tomt rom med en stige som de rengjør.

Se våre tips på hvordan du kan gjøre vårrengjøringen om til en lek. OK, i alle fall nesten da.

Vi har kommet oss til starten av mars. Våren har sakte begynt å spire, og den berømte vårrengjøringsklokken begynner sakte, men sikkert å telle ned.

De fleste av oss gleder oss til våren. Gleder oss til at vårsolen skal lyse hvitt og vekke oss alle ut av vinterdyssen. Likevel er det en del av oss som gruer oss til at våren skal ringe vårrengjøringen inn.

For det kan føles overveldende å skulle ta for seg sortering, rydding og vasking av hele boligen, i alle kriker og kroker.

Men verre blir det likevel om vårsolstrålene får lov til skinne igjennom et møkkete vindu slik at verden utenfor ser ut som et Monet-maleri, for så trenge seg videre inn i hjemmet og blottlegge flekker, støvkorn og alle hybelkaninene som har formert seg under vinteren.

Derfor har vi listet opp noen gode ideer så du kan gjøre årets vårrengjøring systematisk og morsomt, og dermed unngå fristelsen til å trykke på slumreknappen når våralarmen først ringer.

Fra «spring cleaning» til «spring break», slik gjør du:

Forarbeid:

1. Lag en vårrengjøringsliste.

Skriv ned alt du trenger å få sortert, organisert, ryddet og vasket denne våren. Det er viktig at du tilpasser listen til dine behov. Bryt ned hva oppgaven innebærer basert på hva som er viktig for deg å få gjort. For å gjøre det mer morsomt og lettere å håndtere er det fint å bryte ned oppgaven i veldig små og overkommelige oppgaver.

Det kan være lurt å se på hva du gjør under den vanlige husvasken, for å notere ned hva som blir gjort overfladisk og hva som pleier å bli droppet. Disse notatene bør få en plass på vårrengjøringslisten. Husk at det ikke kun er vasken som er viktig, det kan også være lurt å ta et inventar av alt du har og sortere det etter hva du bruker mye, jevnlig, lite, sjeldent og aldri. «Skaper det mere støv enn glede», er et fint uttrykk som du gjerne kan bruke under vårrengjøringens sortering og organisering

Se våre blogginnlegg her for å lese om hvordan du sorterer og organiserer dine ting på best mulig måte.

 

2. Vurder hjelpemidler som et eksternt lager, rekvisitter eller hjelp.

Det er flere ting som kan gjøre vårrengjøringen til en lek. Det kan være spillrekvisitter for å virkelig gjøre vårrengjøringen morsom, det kan være å leie vaskehjelp eller å leie et minilager for å få mer plass og mindre støv i hjemmet, uten at du trenger å kaste noe. Et minilager gjør det også enkelt å få vinterutstyret og vinterklærne ut av hjemmet, slik at det ikke tar så mye plass.

 

3. Gi tingene et hjem.

Etter listen er laget og hjelpemidlene er valgt, blir det viktig å gi alle tingene dere ønsker å ha i hjemmet, en plass. Dette kan jo selvfølgelig bli en del av rengjøringen, men et godt forarbeid kan skape mindre diskusjoner og sørge for at det heller blir større fokus på leken i vårrengjøringen.

Derfor kan det være lurt å bestemme seg før rengjøringen, hvor all sengetøyet som blir igjen etter sorteringen skal ligge, hvor alle kjøkkenmaskinene skal stå, og hvor alle teppene skal være, og lignende. Deretter blir det lurt å vurdere om oppbevaringsbokser blir relevant. Bokser kan være fine og bidrar til interiøret, eller de kan være praktiske. Du kan også fokusere på gjenbruk og bruke boksene fra den greske yoghurten og isen som ble spist nylig.

Husk å lage en inventarliste som gir oversikt enten før eller under vårrengjøringen

Om dette blir gjort før eller som en del av vårrengjøringen, er opp til deg. Hvis du gjør det som en del av seansen er det viktig at hver person, også om det bare en én som deltar, skriver ned hvor ting legges.

Det kan hende dette fungerer best for alle prosjektplanleggerne der ute, og for alle de som har veldig organiserte og strukturerte hjerner. Det er selvfølgelig lov å hoppe over noen steg eller endre dem slik det fungerer best for din hjerne og ditt liv.

 

4. Sørg for at du har alt du trenger.

Har du all du trenger av vaskemiddel, utstyr, kluter osv.? Etter å ha gått igjennom dette, sett rengjøringsutstyret fram slik at det er lett tilgjengelig.

 

Mann hopper høyt i luften med røret til støvsugeren i stuen til en leilighet, med en lang trappe til andre etasje i bakgrunnen.

Forarbeidet er nå gjort – la leken begynne!

Det er mange måter å gjøre vårrengjøringen om til en «spring break». Punktene under er noen av metodene du kan bruke for å få tiden til å fly.

5. Gjør vårrengjøringen om til et spill

Første mulighet til å gjøre  vårrengjøringen litt mer morsom er å gjøre det om til et spill. Ønsker du å gjøre vårrengjøringen om til et spill er det et par ting som er viktig å tenke på:

– Innfør konkurranser og belønninger.

Det kan være førstemann til å bli ferdig med sin del, eller førstemann til å fylle en boks eller et område med riktig innhold. Tilpass dette ut ifra hvor mange som skal være med og hvilken alder deltakerne har.

Om små barn er involvert kan de ha sine egne oppgaver som å finne fram visse typer leker på rommet eller i leketøysbunken.

Om du bor alene kan du konkurrere mot timeren, eller lage konkurranser med dine venner som bor for seg selv, men som likevel har samme oppgaver som deg på sin vårrengjøringsliste.

 

– Å vite spillereglene før spillet starter, er ofte nøkkelen til et godt spill.

Før dere går igang er det viktig å bestemme spillereglene, samt vite hva man vinner og taper.

 

– Deleger vårrengjøringslisten inn i nivåer ut ifra vanskelighetsgrad og estimert tid.

Hver oppgave i nivå 1 bør ha samme vanskelighetsgrad og samme estimert tid, mens alle oppgavene som faller inn under nivå 2 har sin egen vanskelighetsgrad og estimert tid.

Deleger hver av nivåene til minst ett terningskast. Om du har seks ulike nivåer og tider, er terningkast 1 den letteste, og terninkast 6 den mest tidskrevende og vanskeligste.

Om du har færre nivåer kan du enten delegerer noen av nivåene flere terningskast, eller si at noen av terningkastene ikke er med i spillet og at de betyr at man må kaste på nytt.

 

– Nå er det på tide å få tak i en terning.

Dere velger selv hvor mange som konkurrerer mot hverandre, det viktigste er at konkurransen er basert på oppgaver som er på samme nivå og tid.

Målet er å bli ferdig før den estimerte tiden har utløpt. Om begge klarer å fullføre oppgaven før den estimerte tiden har gått ut, er det den som fullførte fortest som vinner.

 

– Finn straffen.

Straffen er helt opp til dere selv, men under har vi kommet med et par forslag.

Straffen for de som taper kan for eksempel være at de må fullføre resten av oppgaven, mens alle andre tar en velfortjent pause med en forfriskning. Det kan også være at alle hjelper med å fullføre den uløste oppgaven for å bli fort ferdig til neste spillrunde, men at taperen da må ta for seg én av de større oppgavene senere og alene.

Spiller du alene og du ikke rakk timeren kan det være at du må gjøre noe du har utsatt, som for eksempel en treningsøkt eller at du må legge pengene som skulle gå til matbestilling inn på sparekontoen i stedet. Du kan også si at du må gi en viss sum til en venn eller gjøre noe for vennen om du taper. Husk at straffen må smake litt for å få deg til å gjøre ditt beste, men ikke for mye. Straffen må være i samsvar med oppgaven. Om ingen skal involveres i straffen, kan det jo også være at 20 burpees og 20 push-ups er straff nok.

 

– Finn premier.

Premieren kunne være at resten av spillerne tar din vaskerunde eller din del av boligen på et senere tidspunkt. Om du spiller mot din partner kan belønningen være å få en massasje, eller at din partner må gjøre noe eller delta i noe som du er veldig glad i. Premien kan også være ulike gøye aktiviteter sammen som familie.

Om du spiller alene eller mot venner i en annen bolig, kan penger fortsatt være relevant som premie, eller det kan være en avtale om at man gjør noe kult sammen etter vårrengjøringen på premisset til de som vinner. I tillegg kan premien være å få bestille mat, lage noe godt å drikke, en feel-good film eller unne deg selv noe du har siklet etter i lang tid.

To personer som danser med hver sin vaskemopp og synger under rengjøringen.

6. Distraksjoner under vårrengjøringen

Andre muligheter for å gjøre rengjøringen om til en lek er å skape morsomme distraksjoner under ryddingen og vaskingen.

– Ha karaoke mens du rydder.

Ha musikk på og syng ut. For å gi deg selv litt tidspress kan du gi deg selv et bestemt antall sanger som oppgaven må være ferdig på.

 

– Høre på lydbok.

Få med deg favorittserien eller boken du kanskje har utsatt. Kanskje du er liksom oss som har et klassisk bok-prosjekt, hvor det handler om å lese eller høre flest mulige klassiske bøker i løpet av året, og en spring cleaning er en utmerket unnskyldning til å få kuttet ned på listen over antall bøker.

Dette kan også gjøres sammen med familien, men da er det viktig å velge en bok alle er interessert i. Det kan jo knapt være noe bedre enn å få gjort vårrengjøringen, mens du er i en helt annen verden.

 

– Kom i mål med podkastene på listen.

Om du ikke er glad i å høre lydbøker, men elsker podkaster, da har du sikkert en haug av ulike episoder du gjerne skulle ha hørt på listen, men som du aldri rekker å få med deg. Nå er tiden her til å catche opp. Du kan også finne en podkast-serie som går i dybden på et tema du vil vite mer om.

 

– Ha ryddefest.

Det er jo ingen som sier at rydding ikke kan være en fest.

Du kan skru opp partymusikken, og lage deg noen gode drinker. Det kan jo for all del være mocktails, faktisk bør noen av dem nok være det. Hver gang du har fullført en ting på listen, kan du prøve ut en ny oppskrift og smake en ny drink.

Ryddefesten kan også involvere dine venner, for eksempel kan du ha catwalk foran dine venner i klær du vurderer å gi bort. Du kan også foreslå at ryddefesten er på Teams eller Zoom. Alle deltakerne rydder hjemme hos seg, mens dere skåler og diskuterer smaken av drinkene dere tester ut. Dere kan da samle alle klærne dere vurderer å gi bort, og arrangere en bytte-kveld senere.

 

– Sett på Pomodoro på Youtube, eller lag din egen musikkliste.

Kort fortalt er Pomodoro en teknikk som handler om at du kun jobber innen for en spesifikk tid før du tar pause, og gjerne da med en spesifikk oppgave. Lager du din egen spilleliste, sørg for at hvert 30 eller 50 minutt kommer det naturlyder i ca ti minutter. Lag musikklisten så lang som du tror vårrengjøringen vil ta. Her er det viktig å ikke sette på «shuffle».

Youtube har allerede mange videoer med Pomodoro teknikken. Setter du på en video plinger lyden hver gang du har pause, og den plinger igjen når pausen er over. Her kan du til og med rydde til andre som jobber eller rydder, slik du ikke er alene.

 

– Gjør rengjøringen om til en treningsøkt

Det kan være lurt å utnytte vårrengjøringen som en anledning til en treningsøkt. Det kan inkludere dans, kondisjonstrening, eller å gjøre vaske- og ryddeøvelsene om til styrketrening.

Du kan for eksempel sette to våte kluter på føttene og gjøre mountain climbers, da får du både trent kjernemuskulaturen og vasket gulvet samtidig. Du kan også gjøre squats når du plukker opp ting, og du kan ta stående push-ups på bordbenker, samt sofa- og sengekanter. En tur med støvsugeren kan fort bli til ulike varianter av utfall. Sklisikre knebeskyttere gjør at du fint kan gå baklengs på knær, og bruke en klut til å vaske gulvet, i stedet for en mopp. Du kan også bruke kluten som et magehjul.

To personer sitter på gulvet på kjøkkenet med gule hansker og sprayflasker, og highfiver etter en vellykket rengjøringsøkt.

Dette er det viktigste å ta med seg

Det er mange måter du kan gjøre vårrengjøringen hakket gøyere på.

Det viktigste er å gjøre nok forarbeid slik at alt er klart til å bli gjort, i tillegg til å velge metoden du ønsker å få det mest mulig gøy på. Du kan velge mellom spill-versjonen eller distraksjon-versjonen. Det går også an å bytte på disse, så ofte og mye du vil.

Masse lykke til med vårrengjøringen. Vi håper at den blir OK morsommere enn det den har vært tidligere.