Få en vellykket flyttevask: Hva som kreves av deg før neste eier overtar boligen

Flytting
Ren bolig etter en grundig og suksessfull flyttevask.

Få god innsikt i hva du bør tenke på før og under utflyttingsvasken, før de nye eierne tar over boligen. Gjør flyttevasken lettere og mindre konfliktfylt med denne oversikten.

Det er mye å tenke på når man flytter, inkludert flyttevasken.

Denne delen av flytteprosessen kan ofte være årsaken til mye konflikt.

Vi er derfor her for å gi deg full oversikt og hjelpe deg med å unngå misforståelser og uenigheter angående utflyttingsvasken før overtakelse av boligen.

I dette innlegget vil vi se på:

 • Hva en flyttevask er, samt forskjellen mellom denne vasken, nedvask og utvask.
 • Kravene til flyttevasken når man selger boligen sin, og hva norsk lov sier.
 • Hvorfor flyttevasken er en stor årsak til konflikt.
 • Konsekvensene og hvor mye du kan tape på en slik konflikt.
 • Andre utfordringer folk ofte står ovenfor under denne rengjøringen.
 • Hva man kan gjøre for å unngå denne konflikten.
 • Om det er lurest å ta flyttevasken selv eller betale for å få jobben gjort, samt hva du bør tenke på hvis du skal hyre et rengjøringsfirma

Du kan også få en full sjekkliste over hva flyttevasken ofte innebærer her.

Hva er en flyttevask?

Flyttevask refererer vanligvis til den omfattende rengjøringen av boligen som må gjøres før man flytter ut av eiendommen.

Flyttevasken skal være grundig og dekke hele huset eller leiligheten, inkludert alle rom, innvendige og utvendige overflater, apparater, skap, vinduer og så videre.

Formålet med flyttevasken er å forlate eiendommen i best mulig stand for de kommende beboerne.

En tom bolig som er skinnende rent etter en flyttevask før nye eiere overtar boligen

Hva er forskjellen på flyttevask, utvask og nedvask?

Flyttevask, nedvask og utvask er begreper som ofte brukes når det gjelder rengjøring av boliger i forbindelse med flytting.

Selv om de ofte brukes om hverandre, er det små nyanser som skiller dem.

 • Flyttevask av boligen:

Dette er det mest generelle begrepet for den grundige rengjøringen man utfører av en bolig man enten eier eller leier, før man flytter ut.

 • Nedvask av huset eller leiligheten:

Kan brukes som et synonym til flyttevask, men kan også beskrive den grundige rengjøringen av huset eller leilgiheten som gjøres etter alt inventar er flyttet ut og fjernet.

Hovedforskjellen mellom nedvask og flyttevask er altså at boligen er tom når man snakker om nedvasking.

 • Utvask av leilighet eller hus:

Dette begrepet blir ofte brukt som et annet ord for flyttevask, men gjelder egentlig i forbindelse med utflytting fra en leid bolig. I dette tilfelle er rengjøringen ofte diktert av leiekontrakten.

Leietakerne som flytter ut, skal gjøre en utvask av leiligheten eller huset før de forlater eiendommen for godt. Denne rengjøringen skal være grundig og i samsvar med vilkårene i leiekontrakten. Målet er å etterlate boligen i samme stand som ved innflytting, med unntak av vanlig slitasje.

Hvilke krav er det til en flyttevask når man selger boligen?

Det finnes ulike krav til en flyttevask avhengig av om du eier eller leier boligen. Dette skyldes både ulike ansvarsområder knyttet til boligen og juridiske kontraktmessige forpliktelser.

Mens mange av hvitevarene og visse gjenstander ofte står igjen i en leid bolig når leiertaker flytter ut, er boligen ofte tom når en ny eier skal ta over etter at eiendommen er solgt.

Når du leier ut, innebærer det ofte å gjøre alt inventaret rent og ryddig, samt å vaske alle rommene. Kravene i leiekontrakten definerer vanligvis hva som er nødvendig, og denne kontrakten er juridisk bindene. Kravene her er ofte mer detaljerte, enn ved salg av en eid bolig. Som regel må du oppfylle dine forpliktelser for å få ditt depositum tilbake når du leier.

Under et boligsalg, krever loven generelt at du skal gjøre eiendommen klar for overtakelse, og dette inkluderer rydding og rengjøring. Men loven gir ingen detaljerte retningslinjer for hva som er tilstrekkelig eller hva ryddingen og rengjøringen innebærer. De nye eiene kan likevel klage på din rengjøring av boligen, noe som kan koste penger og tid.

Hva sier den norske lov om flyttevask?

Norsk lov gir ingen detaljerte regler eller spesifikke standarder som må følges under en flyttevask etter du har solgt boligen og nye eiere skal overta.

I Avhendingsloven paragraf 2-2 står det konkret:

«Når kjøperen overtar bruken av eiendommen, skal rommene være ryddet og rengjort. Eiendommen skal også ellers være ryddet»

Dette betyr at boligen skal være ryddet og rengjort, men loven gir ingen nøyaktig definisjon på hva dette faktisk innebærer. Ofte baseres flyttevasken på skjønn eller på en avtale mellom selger og kjøper.

Lys og ren kjøkken i en bolig som er vasket før flytting med tomme og rene flater

Flyttevask – en stor årsak til konflikt

Nettopp fordi loven er relativ vag i sin beskrivelse, er flyttevasken én av de største årsakene til konflikt under en kjøp- og salgsprosess, for ikke å nevne under selve overtakelsen.

Den vanligste grunnen til konflikt under denne perioden, er uenighet om rengjøringsstandard.

Hva som anses som tilstrekkelig og tilfredsstillende kan variere fra person til person, og dette kan ofte føre til konflikter.

 

De vanligste årsakene til dette er:

 

 •  Subjektivitet

En rengjøringsstandard er subjektiv og kan variere fra person til person. Dette kan føre til konflikt, selv om selger har gjort sitt beste under prosessen.

 • Forskjellige forventninger

Selgeren og kjøperen kan ha vidt forskjellige forventninger til rengjøringen og hva en flyttevask innebærer. Dette avhenger ofte av tidligere erfaringer, personlige preferanser og ulik bakgrunn.

 • Manglende klarhet

Mange velger å unngå å definere klart sine forventninger til rengjøringen og overtakelsen. Hvis det ikke er tydelig definert hva de nye og gamle eierne forventer eller hva som inkluderes i flyttevasken, skaper dette uklarhet og kan føre til misforståelser og uenighet senere.

 • Misforståelser:

Det er ofte misforståelser rundt hva som skal rengjøres og hvilke standarder som skal opprettholdes. Dette skyldes ofte manglende kommunikasjon og feiltolkning av avtaler og kontrakter.

 • Skjult skitt og slitasje:

Andre ganger er det ikke kommunikasjonen og ulike forventinger til rengjøringen som skaper uenighet under overtakelsen. Det kan være at eier har oversett eller ikke oppdaget skitt eller slitasje i boligen, noe kjøper oppdager på overtakelsesdatoen. Dette kan føre til uenighet om ansvar, i tillegg til krav om ytterligere rengjøring eller reparasjoner.

 

Andre grunner til konflikt om ansvar og krav om reparasjoner og erstatning under overtakelsen av bolig, kan også være:

 

 1. At tidligere eier ikke har utført flyttevasken i det hele tatt eller forsømt visse områder i boligen
 2. At skader har oppstått på grunn av feil rengjøring eller generelt under flyttevasken. Dette inkluderer riper, flekker eller andre skader.
 3. Forhold i kjøpekontrakten, spesielt om flyttevasken er definert i kontrakten. Neglisjering av dette kan føre til kontraktbrudd og juridiske konsekvenser.
 4. Manglende kommunikasjon, enten fordi man ikke tør å spørre eller være tydelig, fordi man ikke har tenkt over hva man bør avtale på forhånd, eller at man tror det ordner seg, kan fort skape en ekstra belastning i en allerede stresset periode.

 

Tom rom i en bolig, bare radiatorer og en tv-benk står igjen på et skinnende rent gulv.

Andre utfordringer rundt flyttevask du bør være klar over

Utenom konfliktene vi har gått gjennom så langt i dette innlegget, er det andre utfordringer som er vanlig at folk møter på under flyttevasken.

Disse kan være:

 • Riktig rengjøring:

Gjør du flyttevasken selv, er det ikke mange som vet hvordan rengjøringen skal gjøres på en riktig måte for å unngå skjolder og skader. Dette skyldes ofte det neste punkt på listen.

 • Innkjøp av riktig rengjøringsprodukter og utstyr:

Mange vet ikke hvilke rengjøringsmidler man bør ha tilgjengelig under en flyttevask, eller hva som er riktig for å håndtere de ulike overflatene, materialene og former for møkk som finnes rundt omkring i boligen. Det finnes forskjellige spesialiserte rengjøringsmidler til visse produkter og problemstillinger, som for eksempel smuss og flekker på komfyren.

Det er viktig å huske på at selv om du velger å gjøre flyttevasken selv, forventes det fortsatt profesjonell standard på rengjøringen.

 • Fjerning av fastsittende smuss og flekker:

Noen områder av boligen kan ha fastsittende skitt, smuss eller flekker. Disse kan være utfordrende å fjerne.

 • Rengjøring av utilgjengelige områder:

Det kan være vanskelig å komme til alle steder i boligen, som for eksempel høye takvifter. Det er viktig å sørge for at du sikrer at alle disse områdene blir rengjort, men det kan være en utfordring om du skal gjøre alt selv.

 • Tidspress:

Det er vanlig at folk undervurderer tiden det trengs for å gjøre en grundig flyttevask. Mange velger da å forsømme eller hoppe over visse områder, noe som skaper problemer senere på overtakelsesdatoen. Derfor er det viktig å planlegge tilstrekkelig tid og organisere rengjøringen godt. Fokuser på å bli ferdig et par dager før overtakelsen av boligen.

 • Mangel på kvalitetskontroll:

Det er nyttig at du, noen med kunnskap, eller de nye eierne, utfører en kvalitetskontroll for å sikre at alt under flyttevasken er gjort tilstrekkelig.

 • Usikkerhet om hvilket tilbehør som følger med eiendommen ved salg:

Det kan hende at man ikke er helt sikker på hva som følger med boligen når det gjelder løse gjenstander, ofte kalt løst tilbehør. Dette er viktig å vite for å unngå konflikter eller ubehagelige overraskelser rundt at noe mangler under overtakelsen. Det er også greit å vite dette før flyttevasken, slik at du kan rengjøre og vedlikeholde disse tingene før overtakelsesdatoen.

Dette er én av grunnene til at Eiendom Norge, Norges Eiendomsmeglerforbund og Advokatforeningens Eiendomsmeglingsgruppe har laget en liste over løst tilbehør som normalt følger med boligen ved salg.

Du kan se hele listen på Norges Eiendomsmeglerforbund, men her er noen av tingene som kanskje overrasker:

 • Heldekkende tepper
 • Varmekilder som varmepumper og panelovner
 • Baderomsinnredning og utstyr som fastmonterte speil, hyller, glass- og håndkleholdere som håndklevarmere. Annen baderomsinnredning som er fastmontert følger også med.
 • Garderobeskap følger med, selv om de er løse. Dette gjelder innredningen i skapet også. Fastmonterte garderobehyller og knagger er også inkludert.
 • Kjøkkeninnredning følger med, også åpne, fastmonterte hyller.
 • Markiser og persienner, samt annen type innvendig og utvendig solskjerming, gardinoppheng og lignende følger med.
 • Lyskilder som fastmonterte «spotlights», i tillegg til utelys og hagebelysning følger med. Lamper som er koblet til stikkontakt trenger ikke å følge med, med mindre det er avtalt.
 • Installerte smarthusløsninger som styrer lys, varme, lyd og ande trådløse enheter, som brytere, sensorer, kameraer og integrerte høyttaler, følger med boligen til neste eier. Er dette kun et enkelt lysstyringssystem der det kun er én sentral som styrer lyspærer, som smartpærer montert i en sokkel, trenger dette ikke å følge med, med mindre det er avtalt.
 • Utendørs innretninger som for eksempel utepeis, jacuzzi, lekestue og lekestativ følger som regel med.
 • Fastmontert ladestasjon til El-bil følger med.
 • Garasjehyller, bodhyller, lagringshyller og oppheng til bildekk følger med, men kun så lenge disse er fastmontert.
Bolig som er klar for overtakelse av nye eiere etter grundig vask før flytting.

Konsekvenser av en konflikt rundt flyttevask: Hvor mye kan du tape på å ikke gjøre det ordentlig?

Hva konsekvensene er av å ikke ha gjort flyttevasken ordentlig, avhenger av flere faktorer. Dette avhenger også veldig av hva de nye eierne reagerer på og hvilke avtaler som har vært inngått som en del av salget.

Men det kan potensielt koste deg dyrt, både økonomisk og tidsmessig, om du ikke gjør flyttevasken grundig.

Noen av måtene dette kan påvirke deg på, inkluderer:

 • Krav om ytterligere rengjøring

Hvis kjøperen ikke mener at boligen har blitt tilstrekkelig rengjort og ryddet, kan de kreve ytterligere rengjøring. Det kan resultere i at du må bruke mer tid på å flyttingen fordi du må gjøre flyttevasken på nytt. Det kan også bli dyrt for deg, enten ved at du må dekke kostnadene for å få boligen rengjort på nytt gjennom et rengjøringsfirma eller ved å betale erstatning. Dette kan medføre betydelige ekstra kostnader avhengig av omfanget av arbeidet som må gjøres.

 •  Prisavslag

Er kjøperen misfornøyd med tilstanden til boligen under overtakelsen på grunn av utilstrekkelig rengjøring, kan de be om prisavslag for å kompensere for den utilstrekkelige vasken. Dette kan blant annet betyr redusert salgspris og dermed tap av inntekt under boligsalget.

 • Rettslige kostnader

Blir uenigheten stor, kan det føre til juridiske tvister mellom selger og kjøper, noe som kan medføre betydelige rettslige kostnader for å løse saken. Dette inkluderer ofte advokathonorarer og andre rettslige avgifter.

 

Selv om det finnes flere måter å tape både tid og penger på, er det vanligste nok at man blir enige om en kompensasjon for manglende vask og eventuelt utsatt overtakelse. Som regel for selger tid til å rette opp i rengjøringen eller så blir et rengjøringsfirma booket, noe de tidligere eierne betaler for.

Unngå konflikt med å inngå en avtale med kjøper

Derfor kan det være lurt å bli enige med eiendomsmegleren og kjøperen av boligen på forhånd. Selv om det kan virke unødvendig eller ubehagelig, kan det spare deg for ekstra kostnader, tid og ressurser hvis det skulle oppstå en konflikt.

Det er viktig at forventningene og avtalene knyttet til flyttevasken er tydelige og presise for å unngå problemer senere.

Dette er noe dere kan bli enige om:

 • Hvem som skal utføre flyttevasken (selgeren, kjøperen eller et profesjonelt rengjøringsfirma)
 • Hva som skal inngå i flyttevasken (alle rom, hvitevarer, inventar og lignende)
 • Hvilken standard anses som tilstrekkelig for rengjøringen?
 • Når flyttevasken skal være ferdig, og om kjøperen skal komme innom før overtakelsesdatoen for å ta en kontrollsjekk.
 • Kostnader for flyttevasken
 • Det er også lurt å gå gjennom avtalen med eiendomsmegleren for å se om det står noe om flyttevasken der.

 

Husk at det er viktig at denne avtalen er skriftlig, slik at det ikke oppstår tvil om hva man ble enige om senere. Selv om det ikke er et krav at en slik kontrakt skal være skriftlig, er det mye vanskeligere å bevise hvilken avtale som ble gjort når den er muntlig.

Derfor anbefaler vi også å ta bilder og dokumentere tilstanden til boligen både før og etter flyttevasken, slik du har dokumentasjon som kan brukes til å løse eventuelle problemer knyttet til flyttevasken i fremtiden.

Det er også viktig å følge den mest allment aksepterte rengjøringsstandarden under en flyttevask for å holde seg på den sikre siden. Les videre for å få oversikt over hva denne standarden er og hva som er godt nok.

Det kan også være lurt å bli ferdig med flyttevasken noen dager før overtakelsen, slik du har tid til å gå gjennom eller få noen andre til å se over arbeidet. Det kan også være at kjøperen ønsker å inspisere boligen før overtakelsesdagen. På denne måten er du godt forberedt når de nye eierne faktisk skal overta nøklene på overtakelsesdagen.

Hva er godt nok?

Det viktige her er at du vasker alle kriker og kroker grundig, slik at ingenting blir oversett. Alt i boligen skal være nøye rengjort og ryddig.

Som tidligere nevnt er det ingen problem å utføre flyttevasken selv, men rengjøringen må ha like høy standard som en profesjonell ville ha utført jobben. Du må derfor sette deg godt inn i hvilke rengjøringsmidler som kreves og hva som passer til ulike gjenstander, flater og materialer. Pass på å unngå skjolder.

Det er også viktig å vite at de som overtar boligen ikke kan kreve mer enn det loven sier. Da loven er vag, kan det være vanskelig å vite nøyaktig hva som ligger utenfor lovens rammer.

I utgangspunktet sier reglene at alle rom skal være både ryddet og vasket, mens selve eiendommen kun må være ryddet. Derfor går kjøperne for langt hvis de krever at huset utvendig skal vaskes og males, eller at gulvet i garasjen eller uteboden skal være fullvasket, ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund. Likevel bør du rydde grundig i disse områdene. Dette inkluderer å feie over gulvet og fjerne rusk og skit fra gulvet og vegger. I tillegg anbefales det at du går over plenen for å fjerne rot, rake løv og feier over gulvet til terrassen eller verandaen.

Se gjennom vår sjekkliste over som vanligvis inkluderes i en flyttevask, slik du enkelt kan få oversikt over det som må gjøres.

Bør du betale for flyttevasken eller gjøre det selv?

Som nevnt, er det fullt mulig å gjøre flyttevasken selv, og for noen er dette det mest lønsomme alternativet. Hvis du ikke har problemer med tid, overskudd eller kunnskap, kan dette være det billigste valget. Men det forutsetter at du gjør det riktig.

Mange velger likevel å spare seg selv for stresset og den ekstra arbeidsbyrden i en allerede travel periode ved benytte seg av et rengjøringsfirma.

Rengjøringsfirma i en bolig som vasker som en del av flyttevasken

Det er flere grunner til at mange velger et vaskebyrå fremfor å gjøre flyttevasken selv:

 • Sikrer profesjonell kvalitet:

Rengjøringsfirmaer har god erfaring, kunnskap om rengjøring og tilgang på nødvendig utstyr. Mange føler derfor at det er mer lønnsomt og trygt å velge dette alternativet.

Ved å velge profesjonell hjelp sikrer du høyere standard og reduserer risikoen for misnøye under overtakelsen.

 • Tidsbesparende:

Det er mer enn nok å gjøre under en flytteprosess, og mange foretrekker derfor å slippe denne delen av flyttingen. Ved å overlevere jobben i trygge hender, kan man spare tid og energi.

Det gir også selgeren mulighet til å fokusere på andre viktige oppgaver knyttet til flyttingen.

 •  Kvalitetssikring:

Med riktig undersøkelser og avtaler kan man være trygg på at rengjøringen blir gjort grundig og tilfredsstillende. De fleste vaskebyråer tilbyr også garantier eller rettelser dersom man ikke skulle være fornøyd. Dette gjør det enkelt å rette opp, om uenigheter skulle oppstå.

 • Mer praktisk og sparer penger på utstyr:

Ved å leie et vaskebyrå slipper man å handle inn rengjøringsmidler eller utstyr som man kanskje ikke allerede har tilgjengelig. Selv om noen firmaer kan be deg om å ha en støvsuger eller lignende tilgjengelig, er dette ofte noe de fleste allerede eier eller lett kan låne av bekjente.

Viktig ting du bør ta hensyn til når du ser etter rengjøringsfirmaer

Det er likevel noen ting du bør være oppmerksom på hvis du velger å bestille et rengjøringsbyrå til å utføre flyttevasken for deg.

Forbrukerrådet og Flyttesmart har flere anbefalinger når du skal velge et rengjøringsbyrå:

 • Sørg for at rengjøringsfirmaet er lovlig:

Sjekk om vaskefirmaet er registrert i Brønnøysundsregisteret, om de har registrert ansatte i firmaet og om de er momsregistrert. Hvis prisen er betydelig lavere enn normalt, bør du være forsiktig, da dette kan indikere en ulovlig eller useriøs virksomhet.

Du bør også sjekke om firmaet er oppført i Renholdsregisteret til Arbeidstilsynet, ettersom alle som selger renholdstjenester skal være registrert og godkjent i denne listen.

 • Sørg for å få referanser:

Se etter tilbakemeldinger fra tidligere kunder for å vurdere kvaliteten på tjenestene deres. Det kan være lurt å ikke kun å se på anbefalingene som bedriften selv har valgt å fremheve på nettsiden, men å sjekke anmeldelser fra nettsteder som Trustpilot, på Google eller firmaets Facebook-side.

 • Sikre deg at de tilbyr en fornøydgaranti:

Avtal med byrået om at de vil gjøre en ekstra runde med rengjøring uten ekstra kostnader hvis kvaliteten på arbeidet ikke er tilfredsstillende eller ikke blir akseptert av de nye eierne.

 •  Avtal pris på forhånd:

Det kan ofte bli diskusjoner rundt pris etter rengjøringen er fullført, derfor er det viktig å avtale dette på forhånd.

Et prisoverslag være problematisk da regningen plutselig kan bli en del høyere enn den estimerte prisen. Ifølge Forbrukerrådet kan prisen aldri bli mer enn 15 prosent høyere en anslaget. Sørg også for at moms er inkludert i den avtalte prisen for å unngå uventede overraskelser når regningen skal betales.

Vi anbefaler å avtale en konkret pris for den jobben som skal utføres før rengjøringsfirmaet begynner på flyttevasken.

 •  Pass på at rengjøringsfirmaet ikke har skjulte kostnader:

Sjekk at det ikke er noen ekstra kostnader i tillegg til den avtalte prisen. Sørg for å klarlegge om det er ekstra kostnader for transport, parkering, utstyr og lignende. Du bør også undersøke hvilke forsikringer og garantier som er inkludert i prisen.

 •  Betal aldri kontant og ikke forhåndsbetal:

Unngå å betale kontant eller betale store summer på forhånd før jobben er ferdig. Betalingen bør alltid skje med kort eller faktura. Dette sikrer at firmaet faktisk betaler skatt og moms av sin inntjening. Etter er jobben er fullført, bør du få en kvittering.

 • Sjekk med flere byråer:

Det er lurt å innhente tilbud fra flere rengjøringsfirmaer slik at du kan sammenligne priser og tilbud. Dette gjør det også lettere å velge det firmaet eller byrået som passer best for din bolig og den type flyttevask du trenger.

 •  Skriv kontrakt:

Få alle vilkårene skriftlig i en kontrakt. Dette inkluderer blant annet hva tilbudet inneholder, hvordan renholderne skal få tilgang til boligen din, og den totale prisen, inkludert moms. Garantien og hva denne innebærer bør også være tydelig definert.

Det er viktig å lese nøye gjennom og kontrollere alle vilkårene før du aksepterer tilbudet og bestiller firmaet.

 

Andre ting som kan være lurt å huske på når du bestiller rengjøringshjelp til flyttevasken:

 

 • Sjekk om rengjøringsfirmaet kan kontaktes av de nye eierne

Noen rengjøringsfirmaer tilbyr å ta over kontakten med de nye eierne dersom det oppstår misnøye rundt flyttevasken. Dette kan være en fordel for deg, da du slipper å håndtere eventuelle problemer knyttet til flyttevasken etter overtakelsen.

 • Vær tidlig ute

Det er viktig å være tidlig ute når du skal bestille rengjøringshjelp, da det ikke alltid er sikkert at firmaet er tilgjengelig på den dagen du trenger dem.

Ved å være tidlig ute, øker du sjansen for å få booket dem i den perioden du trenger dem. I tillegg kan du planlegge slik at de er ferdige noen dager før overtakelsen, slik du kan gå gjennom resultatet sammen med dem uten at det påvirker kjøperen på overtakelsesdagen.

Dette bidrar til en bedre stemning enn om du oppdager eventuelle feil sammen med de nye eierne eller at overtakelsesdatoen må utsettes.

 

Oppsummering: Det viktigste du bør ta med deg

Det er ingen hemmelighet at flyttevasken kan være en kilde til mye stress og konflikt. Derfor er det viktig å være godt forberedt og ha satt seg nøye inn i hva som kreves for å få en suksessfull og godkjent flyttevask.

Dette innlegget gjør det enklere for deg å få innblikk alt du trenger å vite, og hjelper deg med å unngå misforståelser og uenigheter.

Her er noen av de viktigste hovedpunktene fra innlegget:

 •  Flyttevask innebærer en omfattende rengjøring av hele boligen før utflytting, inkludert alle rom, overflater, apparater, skap og vinduer. Målet er å etterlate boligen i best mulig stand for de nye eierne.
 • Forskjellen mellom flyttevask, utvask og nedvask er at flyttevask er den generelle beskrivelsen av den omfattende rengjøringen som må skje før utflytting, mens nedvask gjøres når boligen står tom, og utvask gjelder ved utflytting fra en leid bolig og er ofte diktert av en leiekontrakt.
 • Loven krever at boligen skal være ryddet og rengjort før overtakelse, men gir ingen detaljerte gjøremål eller standarder. Derfor kan det oppstå konflikter om hva som er tilstrekkelig rengjøring.
 • Vanlige årsaker til konflikt er: subjektivitet, uenigheter om rengjøringsstandarder og ulike forventninger. Manglende klarhet, dårlig kommunikasjon og skjulte skader og skitt er også vanlige grunner til at en konflikt oppstår.
 • Det finnes flere utfordringer ved flyttevask enn uenigheter rundt rengjøringsstandarder. Feil rengjøringsteknikk, feil bruk av rengjøringsprodukter, mangel på tidsplanlegging og dårlig kvalitetskontroll er vanlige utfordringer og kan få store konsekvenser.
 •  Konsekvensene av en ikke-godkjent flyttevask kan være kostbare, både tidsmessig og økonomisk. Krav om ytterligere rengjøring, erstatning, kompensasjon eller prisavslag er vanlig. I tillegg kan det oppstå potensielle juridiske tvister og ekstra kostnader.
 • Det er både fordeler og ulemper med å gjøre flyttevasken selv og ved å bruke et rengjøringsfirma.Å gjøre flyttevasken selv kan ofte være det mest lønnsomme alternativet, men kun om du gjør det riktig.Fordeler med å få profesjonell hjelp inkluderer kvalitetssikring, garantier, tidsbesparelse, redusering av innkjøp og mindre stress. Det er imidlertid noen vanlige fallgruver ved å hyre et rengjøringsbedrift, og derfor noen viktige steg du bør ta for å velge riktig firma.

Trenger du å ha et sted å oppbevare dine ting så du får plass til å gjøre flyttevasken, kontakt oss for å få et tilbud på ekstern lagring av dine eiendeler for en midlertidig eller lenger periode.